Lezou krokodýli po stromech?

19. srpen 2015

Také dnes nás čeká další zvířátková písnička. A můžeme vám slíbit, že dneska to bude fakt hit. Víc vám už prozradí Klárka Nováková.

Junioři, lezete rádi po stromech? Já moc. A rozhodně nejsem sama. Některá zvířátka dokonce na stromech prožijí celé své životy: jsou to třeba opice, lenochodi nebo veverky.

Ale myslíte si, že po stromech dokážou lézt i krokodýlové? Představte si, že dokážou. Přestože to na první pohled vypadá tak, že krokodýlové nejsou skoro vůbec ke šplhu přizpůsobeni, opak je pravdou.

Potvrdila to i nová vědecká studie, která sledovala čtyři druhy krokodýlů ze Severní Ameriky, Afriky a Austrálie. Dokonce některé druhy krokodýlů umí vylézt i několik metrů vysoko do korun stromů a potom si tam i po celé hodiny hovět.

Zajímá vás, proč to dělají? Podle vědců je prý k tomu vedou hned dva důvody. Za prvé chtějí mít lepší přehled o okolí, nepřátelích a kořisti. Strom jim potom vlastně slouží jako pozorovatelna. A za druhé lezou na strom vždy, když se chtějí ohřát. Není proto náhoda, že krokodýlové slunící se ve větvích byli nejčastěji pozorováni tam, kde na souši bylo jen málo míst vhodných k vystavení se slunečním paprskům.

A já si myslím, že je k tomu lezení po stromech možná vede i třetí důvod. Že je to zkrátka baví, stejně jako nás baví tenhle slavný krokodýlí song. Tak si ho pojďme teď všichni společně, nejlépe někde na větvi, zazpívat.

Spustit audio

Pusť si video