Lidé nevědí, jak se chovat v přírodě. Zvířata v nouzi si neberte domů, varuje ochránce

8. listopad 2022

Kdy pomoci ježkovi? Co dát správně do krmítka pro ptáky? A k čemu je dobrá aplikace Zvíře v nouzi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívil ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo. Poradil nám, jak se postarat o zraněné zvíře nebo koho kontaktovat, když si s ním nevíme rady.

Neodnášejte je

Na podzim se vám může stát, že objevíte tvorečka, který potřebuje vaši pomoc. Málokdo ale ví, jak se v takové situaci zachovat. „Lidé u nás přírodu už neznají. Nežijí v ní a nevědí, jak se v ní chovat,“ komentuje to Petr. Moderátorce Janě Rychterové i ostatním prozradil základní radu: 

Neodnášejte zraněné či opuštěné zvíře domů. Vždy je nutné nejprve zavolat na záchrannou stanici, která vám poradí, co dělat. Pomůže vám i mobilní aplikace Zvíře v nouzi. Tam kromě kontaktů najdete taky seznam záchranných stanic v České republice.

Jak na to

Čtěte také

Chci pomoci ježkovi

Když na podzim narazíte venku na ježka, pravděpodobně se snaží najít takové útočiště, které nezamrzá a ve kterém může strávit zimní spánek. Můžete mu proto na zahradě nechat koutek s neposekanou trávou, hromadou shrabaného listí nebo se složeným dřívím.

Čtěte také

Chci krmit ptáčky

Nekrmte je žádnými zbytky potravin, pečivem, zkrátka ničím, co vyrobili lidé. Snažte se jim dávat jen přírodní stravou. Pokud si nejste jistí, klikněte na obrázek u tohoto textu a přečtěte si o tom článek. Malí opeřenci vám za to budou určitě vděční.

Lojovou kouli můžete zkusit ptáčkům vyrobit i vy sami doma. A jak na to? To vám poradíme v Klubu Rádia Junior. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související