Dobby skončil v igelitce u popelnic. Chovat trpasličího ježka není jen tak, varuje jeho zachránce

15. leden 2021

Roztomilý Dobby měl kvůli nezodpovědnému majiteli namále. Na co si při chovu ježků dávat pozor?

Do studia Rádia Junior afrického pygmy ježka (také se jim říká ježci bělobřiší) Dobbyho doprovodili jeho zachránci Lukáš Hostinský a Monika Rousová. Dobby ale nebyl sám. Ve videu uvidíte i jednu rozkošnou pichlavou slečnu.

Lukáš Hostinský, Monika Rousová a jejich ježečci

Monika chodila pomáhat do záchranné stanice, kam jednoho dne doputoval africký ježek Dobby. Hned pro něj začala hledat nový domov, který našla právě u Lukáše. 

Dobby skončil u popelnic

Roztomilého Dobbyho někdo pohodil v igelitce k popelnicím. Byl to určitě špatný chovatel, který nepočítal s tím, že ježek potřebuje správnou péči.

A co nového majitele Lukáše čekalo? Dobby se potýkal s blechami a velkou nadváhou, která je pro domácího trpasličího ježka velmi nebezpečná. Nevyhnul se tedy odtučňovací kůře.

Také se musel v novém prostředí osmělit. Pokud se totiž s ježkem špatně zachází, trvá dlouho, než si zvykne a lidem opět uvěří.

Ježčí slečna si pochutnávala na červech

Ježčí kluci se nekamarádí

Pokud byste chtěli chovat ježky a rádi byste si jich pořídili víc, dejte si na to pozor. Ježci sice vyhledávají společnost, ale není dobré mít dohromady samičku a samečka, nebo více samečků. Lépe se mezi sebou snáší jen samičky.

Co by měl každý chovatel ježků znát? Jakou péči potřebují? Poslechněte si rozhovor, nebo se podívejte na video a dozvíte se to.

Jaké zuby má africký ježek? Takové! :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe

Související