Lidé věřili, že Saturn má uši a přezdívali mu ušatá planeta. Dnes víme, že na obloze viděli prstence

14. březen 2023

Proč se planetám přezdívá bludné hvězdy? Jakým bohem byl Merkur? A kde najdeme ušatou planetu?  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior s moderátorkou Janou Rychterovou a dětskou moderátorkou Kiki byl astronom Pavel Suchan. Společně si povídali o naší sluneční soustavě a o jejích planetách.

Planeta není původně české slovo. Pochází z výrazu planétés, které v překladu znamená bloudit. Planety se totiž narozdíl od hvězd hýbou, proto v minulosti získaly pojmenování bludné hvězdy.

Astronom Pavel Suchan

Bohové na obloze

O planetách nevíme zdaleka všechno, něco ale přece. Lidstvo je pozoruje už od dávných dob. Před několika tisíci lety ještě neexistovaly dalekohledy a naši předci tak mohli používat jen své vlastní oči. Přesto je planety fascinovaly.

„Dávali jim jména podle bohů. Tehdy byli bohové to hlavní, co lidé uctívali, takže Merkur je bůh obchodu, kdežto Mars s načervenalou barvou byl pojmenován po bohu války nebo krveprolití,“ upřesňuje astronom. 

Ušatá planeta a tajemství vesmíru

Součástí naši sluneční soustavy je i planeta, které se přezdívalo ušatá. Dnes ji známe jako Saturn. Ten má kolem sebe několik prstenců tvořených z kamene a ledu. „Ušatá planeta se mu kdysi říkalo, protože ten prstenec nebyl znám. A když první pozorovatelé objevili planetu v dalekohledu a začali se na ni dívat, tak najednou zjistili, že má kolem sebe takové výčnělky, jakoby uši,“ popisuje Pavel. Teprve s vylepšením technologií jsme zjistili pravdu.

Největším tajemstvím vesmíru zůstává, jestli ukrývá ještě nějaký život kromě toho našeho. I když se nám v naší sluneční soustavě život najít nepovede, existuje několik tisíc planet u jiných hvězd, které podmínky pro život mají více než vhodné.

Astronom Pavel Suchan má po sobě ve sluneční soustavě pojmenované jedno vesmírné těleso. Jak k němu přišel se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související