Martin Minha odhaluje tajemství českých stadionů. Můj život je fotbal, svěřuje se sportovní moderátor

13. prosinec 2021

Co se děje ve sportovní redakci Radiožurnálu Sport? O čem je nová podcastová série Rádia Wave Osobák? A zbývá sportovnímu moderátorovi čas na sportování?

Martin Minha je moderátor stanic Radiožurnál Sport a Radio Wave. Připravuje také podcastové série Osobák a Stadiony. Jak se k takové práci dostal?

Dětství na anglických fotbalových stadionech

„Můj život je fotbal. Hrával jsem ho a teď o něm často reporuju,“ říká. „Mám dva strejdy v Anglii, a to je kolébka fotbalu,“ pochvaluje si přístup na dějiště největších fotbalových zápasů.

Martin Minha a Tomáš Souček před tréninkovým centrem West Hamu United

Do patnácti let si Martin myslel, že by se mohl živit jako profesionální sportovec. „Ale nikdy se to bohužel nestalo. A tak jsem přemýšlel, jak u toho fotbalu zůstat,“ vzpomíná. Vybral si tedy studium na Fakultě tělovýchovy a sportu.

Učil plavat i ty, kdo nikdy nebyli ve vodě

„Myslel jsem si, že budu třeba fotbalový trenér nebo agent,“ prozrazuje své dávné plány. Škola ho ale přivedla k trénování plavání. To dělal deset let.

A jak je vůbec náročné naučit někoho plavat? „Záleží, kdo přijde,“ říká Martin. „Učil jsem i čtyřicetiosmiletého Inda. A ten pán byl se mnou poprvé v životě ve vodě," vybavuje si a s úsměvem dodává: „Když vkročil do vody do půlky pasu, říkal: ‚Wow, já už plavu‘!“

Takový případ je samozřejmě extrémní. Zvlášť v Česku. „Oproti jiným zemím se u nás hodně dbá na to, aby děti uměly plavat,“ potvrzuje sympatický moderátor.

Měsíce šmejdí po stadionech

Čtěte také

Lásku k fotbalu zúročil v podcastové sérii Stadiony. V ní představuje nejslavnější české kluby, jejich hřiště a významné hráčské legendy. „Tou sérii naprosto žiju. Je to krásná práce,“ pochvaluje si.

Navštívil už obří moderní stadiony i menší fotbalové chrámy. Baví ho poznávat lidi, kteří se o ně starají. Například ve Zlíně bydlí správce stadionu přímo na jedné z tribun. Má tam totiž byt.

Co se děje v redakci stanice Radiožurnál Sport? Jak vypadá takový běžný den sportovního moderátora? I na to se zeptal Jirka Kohout, tak si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související