Možná i váš předek byl legionář. Co všechno prožívali v první světové válce a po ní?

11. březen 2021

Kdo byli legionáři? A jaká dobrodružství zažívali během první světové války i po ní? Zeptali jsme se Miloše Borovičky z Československé obce legionářské.

Miloš Borovička je tiskový mluvčí Československé obce legionářské. Jeho prací je mimo jiné taky přibližovat osudy našich pradědečků a prapradědečků, kteří bojovali jako legionáři. Miloš se historii vojenství věnuje nejen v práci. Je i jeho koníčkem. Sbírá staré zbraně a uniformy.

Možná i váš prapradědeček byl legionář

Historie je někdy opravdu dobrodružná a napínavá. Naše země byla například ještě před sto lety součástí Rakouska-Uherska, kterému vládl císař. Ne každý Čech s tím ale souhlasil. Mnoho z nich chtělo mít vlastní nezávislý stát.

A tak, jakmile začala první světová válka, mnoho českých vojáků odmítlo bojovat za císaře. Odešli do Ruska, Itálie nebo Francie a začali vést boj proti Rakousku-Uhersku a Německu.

Ve Vamberku se zastavil legiovlak. Přibližuje statečnost našich předků

Právě takovým vojákům se říká legionáři. „Zasloužili se o to, že v roce 1918 mohl vzniknout nás samostatný Československý stát,“ vysvětlil Miloš. Třeba jste měli v rodině legionáře i vy. Schválně se zkuste zeptat doma.

Cesta kolem světa

Když boje skončily, nemohli se naši legionáři, kteří bojovali a východní frontě, vrátit jen tak domů nejkratší cestou. Museli by totiž jet přes Rusko, což po válce nebylo možné.

A tak museli volit delší cesty a do vlasti se vraceli obloukem třeba až přes Japonsko nebo Ameriku. Jen se podívejte do mapy, jaká je to dálka! Zkrátka si nedobrovolně užili takovou cestu kolem světa.

Vezly je tisíce vagónů

Jejich návrat byl často dramatický a byl spojený se železnicí. Cestovali totiž speciálními vlaky.

I proto Československá obec legionářská přišla s nápadem na netradiční pojízdné muzeum, které umístila na koleje. Říká se mu Legiovlak a jezdí po celé republice. Takže jestli někdy v budoucnu uslyšíte, že zastavil i ve vašem městě, určitě se do něj vypravte. 

Jak přesně Československé legie pomohly ke vzniku našeho státu? Co všechno najdete ve vagonech Legiovlaku? I na to se Miloše zeptala Klára Nováková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio