Může mít můj pes epilepsii?

26. listopad 2014

Můj pes sebou při spánku šíleně škube a kňučí. Může mít epilepsii?

Dobrý den,
chci se zeptat na svého pejska. Je to 9 měsíční štěně pitbulla. Posledních 14 dní se v noci šíleně škube a kňučí. Když se pokouším ho probudit, tak to jde velice špatně, kolikrát s ním i zlehka zatřesu. Sama trpím epilepsií, a tak mám o něj velký strach. Když se mi podaří jej probrat, tak docela dlouho bezduše zírá do stran ( levá-pravá-levá-pravá-levá...), a potom sebou doslova "praští" na postel a spí tak tvrdě že to ani není možné. Tato rasa má mít hodně energie, když se mu tohle přes noc děje, tak potom prospí celý den. Podle toho usuzuji, že mívá EPI záchvaty. Prosím, poraďte mi. Děkuji. Vávrová

Dobrý den, slečno Vávrová.

To co popisuješ, svědčí o nějaké možná abnormální činnosti mozku během spánku. Psi stejně jako lidé mají 2 fáze spánku – lehký a hluboký. Stejně jako lidem se jim mohou zdát sny.

Jedna z možností je, že je to stav u něj normální, který se může časem upravit. Pokud by ale takový stav nastal i během dne, bez souvislosti se spánkem, tak se může jednat o epilepsii.

Epilepsie se u psů diagnostikuje vylučovací metodou. Nejprve je nutné zjistit kompletní anamnézu (co se dělo před počátkem potíží), pak se zjišťuje, jestli „zkratkovité chování mozku“ není reakce na něco, co je špatně v těle – většinou se vyšetřuje krev na zjištění metabolizmu v těle. Když třeba špatně fungují játra nebo ledviny, není dostatečně pročištěná krev, a to může způsobovat záchvaty. Dále může být příčinou i špatná funkce endokrinních žláz (štítná žláza, nadledvinky).

Doporučuji ti navštívit s pejskem tvého veterináře, aby ho důkladně prohlédl a vyšetřil mu krev. Je také dobré to divné chování nahrát na kameru nebo na telefon a veterináři záznam ukázat.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video