Mýt, nebo nemýt aneb Péče o dětskou pokožku

22. září 2016

Kůže je velice důležitý orgán lidského těla. Plní celou řadu funkcí, proto bychom se o ni měli dobře starat. Jak by ale taková dobrá péče měla vypadat? Jak často koupat novorozence a kojence? Proč je podle dermatologů někdy méně péče vlastně více? I to jsou otázky, na které odpovídala dermatoložka MUDr. Michaela Havlíčková ve vysílání pořadu Atrium.

Chytrá kůže

Pokožka je to, co hned upoutá naši pozornost, ale není to jen estetická funkce, kterou kůže plní. Úkolů, jež musí zvládat, je celá řada. Plní funkci velmi důmyslné ochrany našeho těla před fyzikálními vlivy, chemickými látkami a také před škodlivými mikroorganismy. Aby tato všestranná ochrana fungovala, vyvinul se v kůži značně složitý imunitní systém, který rozhoduje o tom, co s jednotlivými škodlivými vlivy udělat. Jak říká MUDr. Michaela Havlíčková: „naše kůže je vlastně velice chytrá a snaží se neudělat chybu.“

Jak prokázaly mnohé odborné studie, hodně podstatný je tzv. kožní mikrobiom. Můžeme si ho představit jako jakýsi obal našeho těla, který je tvořen souborem mikroorganismů. Ty nám neškodí, ale právě naopak pomáhají. Zajímavé je, že u každého člověka je mikrobiom stejně specifický, jako jsou otisky prstů.

Mýt, nebo nemýt?

Kůže novorozenců a velmi malých dětí se od kůže dospělého člověka značně liší. Kůže dětí si teprve musí zvykat na zevní prostředí, postupně se vyvíjejí všechny její funkce. Je hodně tenká, má málo podkoží a to souvisí s nedostatečnou termoregulací. Je také velice jemná a citlivá, proto na ní snáz vznikají oděrky nebo puchýře. Zejména u kojenců a dětí do dvou až tří let věku musíme dbát na dostatečnou ochranu před UV zářením.

Mikrobiom se na dětské pokožce teprve dotváří, není tedy příliš vhodné miminko často koupat a zbavovat tak jeho pokožku mikrobiomu. „Samozřejmě dodržujeme základní hygienický standard a dbáme na péči o pokožku, která je v kontaktu s plenkou. Ale nic se nemá přehánět.“ MUDr. Michaela Havlíčková zdůrazňuje, že koupat miminko každý den není nutné. „Pokud je to ale rituál, který navozuje klidný spánek, pak ano. Koupel by však měla být jen krátká, v příjemně teplé vodě a s použitím dermokosmetických výrobků respektujících kůži malých dětí“. Po koupeli je důležité kůži promazat, aby nedocházelo k jejímu vysušování.

A jak pečovat o pokožku dětí v předškolním a školním věku? Jak se změnila léčba atopického ekzému? Poslechněte si MUDr. Michaelu Havlíčkovou v pořadu Atrium.

Spustit audio