Na dno vás dostane jediné pivo. Pacienti s dnou můžou na alkohol zapomenout

10. září 2019

Dna je známa pod názvem podagra, či lidově pakostnice. Říká se o ní, že je to nemoc králů a bohatých. Onemocnění se vyskytuje hlavně v ekonomicky rozvinutých zemích a vzniká metabolickou poruchou purinů.

Na začátku je většinou postiženo jen jedno místo na těle a tím bývá nejčastěji palec u nohy. Časem se ale mohou problémy objevit i na dalších částech těla. Zánět může putovat i z jedné nohy na druhou. Lidé s dnou žijí celý život, je totiž nevyléčitelná.

Podstatou nemoci je zánět kloubů vyvolaný krystalky kyseliny močové. Pacient cítí v kloubní oblasti velkou bolest, místo má zarudlé a oteklé. „Když se při vyšetření ptáme, jak moc to bolí, většinou lidé ukážou na stupnici na to nejvyšší číslo,“ přiznává revmatolog Petr Bradna. Nejvážnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, nebo vyvolat záněty v nejtěžších případech i selhán ledvin. Hladina kyseliny močové se dá jednoduše zjistit z odběru krve.

Co je spouštěčem dny?

U 20 % pacientů je příčinou rodinná dědičnost. U 80 % pacientů je dna vyvolána nesprávnou životosprávou a přejídáním. Choroba je často vyvolána i metabolickým syndromem spolu s jeho dalšími přidruženými příznaky, jako je cukrovka, zvýšený krevní tlak, zvýšený cholesterol a tuky. „Součástí léčby je dieta, ale není už tím nejhlavnějším. Spolehlivější jsou medikamenty, předepsané lékařem, který by měl hladinu kyseliny močové v krvi pacienta přeměřovat zhruba dvakrát do roka.“

Dát si nohy nahoru je pohoda

Dna vám upraví jídelníček

V jídelníčku je potřeba snížit obsah purinů a oxalátů, protože právě z nich se v těle tvoří kyselina močová. Zelenina a ovoce by se, pokud možno, neměla tepelně upravovat. Lidé trpící dnou by se měli vyvarovat červeného masa, ryb a mořských plodů. Nejsou vhodné nápoje s větším obsahem fruktózy. Nepříjemný záchvat může vyvolat i pití alkoholu. Podle lékařů je nejhorší pivo, jehož konzumace nejenže zvyšuje hodnoty kyseliny močové v těle, ale také znesnadňuje organismu vyloučit tuto látku.

Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva. V omezeném množství jsou doporučovány i alkalické minerální vody. Doporučuje se denní dávka vitamínu C. „Bohužel v tabletkách se céčko neosvědčilo, takže raději si tento vitamín dopřejte v přírodní podobě, třeba jako je citron. Skvělým bojovníkem jsou i třešně a višně, ale to je jen sezonní záležitost,“ usmívá se lékař Petr Bradna.

Proč na dnu netrpí zvířata?

U většiny živočichů se dna vyskytuje vzácně díky jejich schopnosti produkovat enzym urikázu, který štěpí kyselinu močovou. Člověk ani lidoopi ale tuto schopnost nemají, a proto je u nich dna běžným onemocněním.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související