Na svatbě musí všechno ladit. Od bot až po makronky

24. leden 2019

Jak zorganizovat svatbu, aby všechno ladilo? Na jaké detaily nezapomenout? To všechno se dozvíte na Svatebním veletrhu, který se o víkendu 26.1. – 27.1. koná v ČSOB Pojišťovně v Pardubicích.

Svatby ve stylu hvězdných válek nebo pro změnu v motorkářském? Nic není problém pro Libora Pecinu, který dodává svatební obuv pro dámy i pány a během své praxe se setkal s nejrůznějšími výstřelky. Ptali jsme se ho i na zásady správného výběru společenské obuvi.

Nejdůležitější je boty skutečně pořádně vyzkoušet. A rozhodně ne po ránu, kdy je noha ještě odpočatá a není oteklá. „To bývá největší problém. Boty zkoušejte raději odpoledne, kdy už nějaký čas stojíte na nohou,“ říká Libor Pecina.

Nejlepší materiál je kůže, která se vytvaruje podle nohy a je k ní tolerantnější, než tvrdá umělá hmota. „Proto je důležité, aby vnitřek obuvi byl vždy kožený. Vlastní povrch boty, tedy to, co je vidět, pak upravíme podle přání zákazníků. Dámy si často přejí saténové nebo lakované střevíce, tak je mají mít,“ říká Libor Pecina.

Trendy jsou hnědé boty k modrému obleku

Muži to mají při výběru společenských bot jednodušší. „Ale taky se občas setkáváme se zajímavými požadavky. Třeba taková svatba ve znamení Metaxy. Ta musela být do žluta. Tak jsme našili do bot žlutou nit, přidali žluté tkaničky a originální boty byly na světě,“ vypráví Libor Pecina.

Čtěte takéŽenich musí ladit s nevěstou, ne s ubrousky na stole

Společenské boty černé barvy jsou na ústupu. Hodně se teď nosí hnědé boty, které dobře pasují k modrým oblekům. A vyrábějí se nejen hnědé, ale i modré a vínové. Je důležité sladit barvu bot s ostatními doplňky.

Makronky – královny mezi sladkostmi

Makronky jsou skutečně současným cukrářským trendem. Vyrábějí se z mandlové mouky, bílků a cukrového rozvaru. Ale chuťově nejlákavější je samotný vnitřek makronky. „Tam patří lahodné krémy. Není důležitá barva, ale spíš obsah, aby chutnal. Když kousnete do makronky, musíte cítit rozkoš. Největším trendem poslední doby je slaný karamel. Ale nebojte se, je tam jen trochu přidané himalájské soli, dáváme ho tam, když se karamel vyrábí. A vznikne tak příjemná karamelová chuť.

Makronky, to je sladký zázrak

Makronky jsou poměrně náročné na přípravu. Stálo nás to měsíc a půl denního pečení a učení metodou pokus a omyl. Ale vyplatilo se,“ říká cukrářka Regina Gauglizt z Chrudimi. 

Také svatební tabule by měla korespondovat s barvami, které si svatebčané vyberou jako ústřední.

„Ano, většinou to tak je. Dort dokážeme přizpůsobit přání nevěsty, dáme tam květy, které patří i do svatební kytice. Když děláme makronky, tak je zase ladíme k barvě ubrousků a podobně,“ uzavírá Regina Gauglizt.

Spustit audio

Související