Navštívil 60 zemí, ale z Česka by se stěhovat nechtěl. Cestovatel Šeferna rád vyráží bez velkých plánů

12. leden 2023

Vašek Šeferna procestoval Indii, Keňu, Austrálii nebo třeba Botswanu. Kde se mu líbilo nejvíc? Co vše je potřeba před cestou zařídit? Jak se právník Národního zemědělského muzea může stát majitelem cestovní kanceláře? Jak se plánují dobrodružné zájezdy? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Vystudoval práva a vedle svého běžného povolání je také spolu s kamarádem majitelem malé cestovní kanceláře. Jeho vášní je totiž právě cestování. Evu Sinkovičovou v Klubu Rádia Junior zajímalo, kolik zemí navštívil, jestli někde zažil něco nebezpečného i jak se taková cestovní kancelář řídí.

60 zemí

Objevování krás cizích krajů má Vašek v krvi. „Už od mala jsem si třeba prohlížel atlasy místo knížek. Jezdil jsem po nich prstem a říkal jsem si, jaké to asi v té které zemi je,“ vzpomíná. S rodinou často jezdil za hranice naší republiky už jako dítě. Od té doby navštívil přes 60 zemí! 

Má rád poznávání nových kultur. Na druhou stranu ho trochu otravuje zařizování různých povolení a víz. Jakmile zrovna neorganizuje zájezd pro klienty, vyráží s kamarády. To si pak užívá dobrodružnější styl nízkonákladových cest. „Když jedeme někam soukromě, samozřejmě to plánujeme, ale ne úplně dopodrobna. Spousta věcí se potom řeší na místě,“ vysvětluje. „Jsem takový improvizátor vlastně, takže jezdíme místní dopravou, spíme v levných hotelích nebo pod stanem.“ 

Z Česka by nechtěl odejít

Zaujala ho některá země natolik, že by tam dokázal bydlet? „Moc se mi líbilo na Novém Zélandu a v Austrálii. To jsou země, které jsou velmi příjemné pro život,“ myslí si Václav, ale dodává, že stejně by se nikdy nechtěl stěhovat z Česka. Naopak ho příliš nenadchla Čína. Tam se pohyboval hlavně ve velkých městech. 

Co by poradil všem cestovatelů, kromě toho, že je důležité nezapomenout pas, powerbanku, mobil s offline mapami a peníze? Jací klienti se hlásí na zájezdy jeho cestovky? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio