Nejdivnější zuby ve světě zvířat

20. březen 2017

Na 20. března připadá Den zdravých zubů a redakce Rádia Junior si pro vás přichystala něco speciálního! Není to ani návod, jak si správně čistit zuby, ani poučení o tom, jak důležitý je náš chrup. Je to přehlídka těch NEJDIVNĚJŠÍCH ZUBŮ ze světa zvířat.

1. místo – OSTENEC
Proč si tahle ryba vysloužila první místo, je asi úplně jasné. Její zuby vypadají jako lidské! Ty bláho…mít něco takového v akvárku, to by měl jeden asi zaděláno na pěkné noční můry!

2. místo – HELICOPRION
Tak tahle ryba je sice pravěká a vymřela před 225 miliony let – ale i tak si vysloužila místo v našem žebříčku. A to za zuby, kterými se nejspíš inspiroval vynálezce cirkulárky.

Ostenec

3. místo – BABIRUSA
Babirusa celebeská je druh prasete, vyskytující se v Indonésii. Babirusí kluci mají fakt dóst divné kly! Z horní čelistí prorůstají kůží na rypáku a ohýbají do půlkruhu nebo do spirály. Ve skutečnosti ale k ničemu konkrétnímu neslouží a jsou jen pro parádu!

Paryba rodu Helicoprion

4. místo – HROCH
Proč se tady ocitl zrovna hroch? Toho přece všichni milují, ne? Jen se pořádně podívejte na jeho zuby! Jsou fakt hrozivé a ty dolní mohou měřit až 60 centimetrů. WOW.

Babirusa

5. místo - ZSOLT SINKA
A protože i člověk je vlastně zvíře, zařazujeme sem také Maďara Zsoltana Sinku. Na laně, které držel v zubech, zvládl táhnout padesátitunové letadlo na vzdálenost 39,20 metrů za pouhých 50 sekund. Ale vy byste to určitě zkoušet neměli - obyčejní smrtelníci totiž po takových kouscích většinou končí s bezzubým úsměvem.

hroch, hroši, zubi

Tak to byl žebříček nejdivnějších zubů ze světa zvířat, a aby toho nebylo málo, přidáváme i výběr z dílů pořadů Pro slepičí kvoč a Ve škole i po škole s Vendou a Fráňou, ve kterých se o zubech povídalo!
A když už je ten zubní den, tak dnes, alespoň dnes, si ty vaše tesáky pořádně vyčistěte. Zubům zdar!

Airbus A320

Proč mají lidé zuby?

Proč nemají velryby zuby?

Proč kůň cení zuby?

Proč nemá lachtan bílé zuby?

Jak byl Venda u zubaře

Proč je důležité chodit na zubní prohlídku

autor: Hana Lehečková
Spustit audio