Nižší daň za točené pivo, vyšší za hazard. Novinky v daních pro rok 2020

9. březen 2020

Od 1. května 2020 se rozšiřuje povinnost evidovat tržby. EET bude platit skoro ve všech sektorech ekonomiky, ve kterých obchodník přijímá hotovostní tržby. Součástí zavádění elektronické evidence tržeb je snížení DPH u určitého spektra zboží a služeb na deset procent. O které oblasti se jedná? Zeptali jsme se právníka Jiřího Matznera.

Desetiprocentní DPH platí pro o vodné a stočné, stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů a točeného piva, služby čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech, dále platí desetiprocentní DPH pro domácí péči o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany, drobné opravy obuvi, oděvů nebo jízdních kol a kadeřnické a holičské služby.

Zvýšení sazeb daně z hazardu

Nejen, že dojde ke zvýšení sazeb daně z hazardních her, ale také ke zdanění příjmů z hazardních her nad jeden milion korun. Daň z příjmů ve výši patnáct procent bude dopadat na čisté výhry z hazardu převyšující uvedený limit. Za čistou výhru se přitom považuje kladný rozdíl výher bez vrácených vkladů a sázek.

V roce 2020 by měla začít platit i novela daňového řádu, která se momentálně projednává ve sněmovně. Novela umožní fungování on-line služby Moje daně. Rozšířením funkcí daňové informační stránky by měla vzniknout online platforma podobná internetovému bankovnictví.

EET neplatí stoprocentně

Zavedení tzv. zvláštního režimu evidence tržeb mohou mít drobní živnostníci, kteří podnikají sami nebo mají nejvýše dva zaměstnance a jejich hotovostní příjmy jsou do šesti set tisíc korun ročně. Tito živnostníci mohou evidovat tržby na papírových paragonech vydávaných Finanční správou. Každé tři měsíce ale musejí doložit své příjmy na Finančním úřadě. Jedná se například o drobné řemeslníky, kteří své zboží několikrát za rok nabízejí na jarmarcích, apod.

Spustit audio

Související