Nová hnízda pro čápy

6. duben 2017

Pracovníci Zoo Ostrava jsou praví nadšenci do zvířat! Zvířata milují tak, že teď volně žijícím čápům staví jejich vlastní hnízda.

Čapí hnízda

Také jste dělali (nebo pořád děláte) ptáčkům hnízda z trávy, listí, větviček a dáváte je na strom s přáním, aby se tam brzy nastěhovala nějaká ptačí rodinka? Tak v Zoo Ostrava teď zkouší něco podobného – jenomže pro čápy bílé!

A co na ostatní obyvatelé ze ZOO?

Jedno hnízdo stojí v pavilonu afrických zvířat a zaměstnanci Zoo jsou celí zvědaví, jestli tam náhodou nevznikne nějaké neobyčejné zvířecí kamarádství. Druhé hnízdo stojí na stožáru za výběhem velbloudů dvouhrbých. Proslýchá se, že velbloudí rodinka zprvu moc nadšená nebyla a bála se, že bude mít ptačince po celém výběhu. Pracovníci zoologické zahrady jim ale ukázali fotky čápů bílých a velblouďáci nakonec usoudili, že tihle opřeneci dodají jejich příbytku lesk a noblesu.

Jak to vlastně vypadá?

Železná konstrukce, která nese hnízda, má průměr 150 cm. Hnízda byla vypletena z vrbových větví a vystlána senem. A aby se tam čápové cítili jako doma, mají tam dokonce udělaná falešná ptačí hovínka z hašeného vápna!

Čáp bílý

Čáp bílý (Ciconia ciconia) se vyskytuje v celé Evropě (kromě britských ostrovů) a severní Skandinávii. Dále hnízdí i v severozápadní Africe a ve střední Asii. Zimuje v subsaharské Africe. V Evropě je populace čápa bílého ve většině zemí na vzestupu a u nás je považována za stabilní. Patří ke zvláště chráněným druhům.


Rádio Junior přeje Zoo Ostrava, aby se noví obyvatelé našli co nejdřív. Domeček zadarmo, to je vyložený luxus. Čápům zdar!

A pokud jste čapí nadšenci, tak se musíte rozhodně poslechnout seriál Rádia Junior Čapí svět nás baví.

autor: Hana Lehečková
Spustit audio