Objevte jednu z nejúspěšnějších skupin hmyzu. Mravence potkáte skoro všude na světě

9. prosinec 2021

Víte, jak se stěhuje mraveniště? A proč se mravenci vůbec stěhují? Entomolog Jan Macek prozradí, proč jsou mravenci jednou z nejúspěšnějších skupin hmyzu v živočišné říši. Moderuje Veronika Hájková

Jan Macek pracuje v Národním muzeu jako entomolog. To znamená, že je odborník na hmyz. Věnuje se zejména mravencům. Tihle drobní tvorečkové jsou neuvěřitelně zajímaví, a tak se je moderátorka Veronika Hájková rozhodla prozkoumat blíž.

Zatím známe 12 500 druhů mravenců. Předpokládá se ale, že jsme jich ještě spoustu neobjevili. Vědci si myslí, že jich celkem může být i 15 000. Na první letmý pohled se druhy mravenců mezi sebou až tak moc neliší a jsou si podobní. Jsou to společenští živočichové a žijí v koloniích.

Je jich opravdu hodně. Odhaduje se, že kdyby se zvážili veškeří mravenci na světě, byli by těžší než všichni ostatní suchozemští živočichové dohromady (s výjimkou člověka). „Mravenci byli schopni obsadit skoro všechny suchozemské ekosystémy s výjimkou ledovců nebo ledových plání ve vysokých horách,“ vysvětluje entomolog. Jinak se s nimi setkáme prakticky všude.

Čím se mravenci živí a jak to vypadá v mraveništi? Poslechněte si zajímavý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související