Víte, jaký je rozdíl mezi mravencem a termitem? Teď už si je nespletete

10. listopad 2022

Jakou barvu mají termiti a čím se živí? Představte si, že v některých kulturách jsou pochoutkou. Chutnají prý trochu jako ořechy.

Lidé často termity zaměňují s mravenci, nebo si myslí, že se jedná o blízké příbuzné. Jde však o odlišné skupiny hmyzu.

Takhle vypadá termit

Nejvíce je spojuje jejich eusociální způsob života. To znamená, že celé společenství funguje jako jeden velký organismus. Na první pohled ale mravence a termita odliší jejich zbarvení, mravenci jsou totiž tmaví, termiti světlí. Liší se i přijímanou potravou, mravenci jsou všežraví, naopak termiti jsou býložraví.

Jak to ve společenství termitů a mravenců vypadá? Co tam má kdo na starosti? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související