Odvážná musherka žije se psí smečkou a vyráží na dobrodružné závody

30. září 2021

Může být větší romantika než zasněžené pláně a jízda se psím spřežením? Jana Henychová vyráží se svými psy na ty nejnáročnější světové závody.

Polární psi jí učarovali už jako malé holčičce, když četla knihy od Jacka Londona. Řeč je o závodnici se psím spřežením a velké milovnici plemene husky Janě Henychové. Ta žije se svou skroro třicetihlavou psí smečkou v Jizerských horách.

Reportérka Lucie Fürstová se smečkou musherky Jany Henychové

Jana Henychová je závodnice se psím spřežením, tedy musherka (čti: mašerka). Jako jediná z Česka absolvovala tři nejtěžší evropské závody na dlouhou trať. Nejdelší z nich s názvem Finnmarkslopet musela jet sněhovými pláněmi Norska celých tisíc kilometrů.

Z knihy Jany Henychové

Pořádá také husky školu a oblíbené letní dětské tábory ve společnosti psí smečky. Známá je i z filmu Psí láska. Nejnověji se Jana Henychová představí i jako spisovatelka. Ke svým padesátinám si totiž „darovala“ velikou knihu s více než čtyřmi stovkami fotografií. Popisuje v ní svůj život mezi polárními psy. Do Horního Maxova na Jablonecku za ní vydala naše reportérka Lucka. Poslechněte si její reportáž.

Nalaďte si Rádio Junior online >>

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související