Ondřej Neff: Dušičková

1. listopad 2021

Opravdu to původně nemělo nic s Dušičkami společného. Náhodou jsem někoho hledal v adresáři mobilu a všiml jsem si, kolik tam mám zbytečných kontaktů. To víte, mobil s sebou tahám po světě už pětadvacet let, mám telefonní číslo s předčíslím šest set dva, za tu dobu jsem potkal už hezkou řádku lidí. 

Už jsem to párkrát dělal. To tak sedíte, listujete a přemýšlíte: Budu mu ještě někdy volat? Oprava pračky od firmy Tentononc. Už máme jinou pračku, tak pryč s ním. A tak dál. Mažete a pak přijdete na někoho, kdo už není mezi námi.

Čtěte také

Takových odkazů mám v telefonu hodně. Nemusím dodávat, že přibývají. To víte, už dávno kácejí i v mém lese. Vždycky mi zatrne, když na nějaký takový kontakt přijdu. Telefonní číslo, to je přece jen něco jiného, než když najdu v archivu fotku zesnulého kamaráda. Fotka, to je prostě fotka, otisk podoby, imaginární stín. Kdežto kontakt je kontakt.

Vždycky jsem nad takovým kontaktem chvilku tiše zadumal a zase vplynul do života. Bez mazání. Ale teď, když je čas dušičkový, mě napadá, co tak zkusit na to číslo zavolat?

Doba hovorů se zesnulými

Je to pošetilý nápad. Nebuďme sentimentální. Mobily se nedávají zesnulým do rakve, jako se jim za starodávna vkládala mince do úst, aby měli čím zaplatit Charónovi za převezení přes řeku Styx. Třeba jednou budou, kdo ví.

Čtěte také

Telefon si berou pozůstalí. Číslo zruší nebo převedou na někoho jiného. Ujmou se ho děti, vzdálení příbuzní nebo někdo úplně cizí. Nemá cenu na to číslo volat. Zesnulý se určitě neozve.

Leda že by se ozval a jsme v Dušičkách po krk.

Hlasový avatar

Aktuálně spolupracuju s Českým rozhlasem na projektu Digitální  spisovatel. Umělá inteligence jako spoluautor povídky. Umí vytvářet texty s hlavou i patou. Taky umí mluvit. Dovede napodobit tón hlasu? Nevím, ale nedivil bych se, kdyby na tom už někdo pracoval. Metoda deep fake vytváří imaginární videa a fotky. Už s dnešní technikou by se dal vytvořit hlasový avatar libovolné osoby.

Ondřej Neff

Byl by to počítačový konstrukt, který by se s vámi dokázal bavit na jakékoli téma. I na téma společných vzpomínek, kdybyste mu poskytli dost podkladů. Dneska by to asi trochu drhlo, za pět let by jemné ucho rozeznalo rozdíl, za deset let iluze dokonalá.

Nastane doba hovorů se zesnulými. Nějaký autor sci-fi by se té myšlenky měl ujmout, dokud to Google neuvede do provozu za poplatek tři stovky měsíčně bez reklam a za kilčo s reklamami.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.