Osel nám ukazuje, jací jsme. Rychle nás prokoukne, vysvětluje chovatelka

21. květen 2021

Opravdu je osel jen tvrdohlavý tvor, který neposlouchá? Chovatelka Marie Žižlavská má na tohle úžasné zvíře úplně jiný názor. Povaha oslů ji totiž uchvátila.

Marie Žižlavská z farmy farma Oslí stezka je velká milovnice oslů. Co všechno s těmito mazlíky zažívá? Na to se jí zeptala Veronika Hájková.

Před oslem nesmíme předstírat

O oslech se říká, že jsou tvrdohlaví a je s nimi těžké pořízení. Podle Marie ale tohle zvíře lidem pomáhá stát se lepšími. „On hodně reaguje na to, jací jsme uvnitř. Rychle nás prokoukne a nevěří našim maskám,“ vysvětluje.

Osel se nerad nudí a potřebuje parťáka

Svým chováním nám oslové dávají najevo, jestli jsme pro ně důstojným parťákem. Mají totiž velké sebevědomí, a tak vedle sebe vyžadují vnitřně silného člověka, který bude kamarád. 

Osel miluje lidi, ale...

Osel nechce, aby mu dal člověk najevo nadřazenost a byl mu vůdcem. Naopak, musí v nás vidět kamaráda. Pak bude poslouchat.

Tihle roztomilí chlupáči milují lidi a společnost, ale nikdy se člověku nebudou snažit vyhovět za všech okolností. Také by neměli být chováni o samotě a vždy by měli mít nějakého oslího kamaráda.

Co je to oslí trekking a asinoterapie? I to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související