Od lidoopů se lišíme necelými dvěma procenty, překvapuje primátoložka

15. červenec 2024

Jaké druhy řadíme mezi primáty? Ve kterých zemích se vyskytují na bankovkách? A které opici se přezdívá opice pěti barev? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Ve zvířecím Klubu Ráda Junior přivítala Veronika Hájková, moderátorka a zvířecí agentka, primátoložku a etoložku Marinu Vančatovou. Společně nahlédly do říše primátů.

Čtěte také

Opičí bankovky

Primáti čítají přes 500 druhů a řadí se do nich kromě orangutanů, goril nebo poloopic dokonce i člověk. „Lišíme se od nich asi necelými dvěma procenty,“ překvapuje primátoložka. Možná proto jsou mezi lidmi tolik oblíbení.

O tom, že jsou primáti velice vážení, svědčí i fakt, že několik afrických zemí je vyobrazuje na svých bankovkách. Indonésie se pyšní orangutanem, gorily jsou zachyceny na bankovkách Rwandy a Ugandy a bankovkami s lemurem se platí na Madagaskaru.

Čtěte také

Jak proniknout do zvířecí říše

Podobnost mezi námi a primáty vedla vědce i mnoha výzkumům, které se zaměřují na jejich gesta. „V historii jsou práce, kdy se lidoopi učili jazyk pro sluchově postižené,“ říká odbornice.

Marina Vančatová a smějicí se šimpanz, Zoo Liberec

Nepozorují je jen výzkumníci, ale třeba jejich obdivovatelé v zoologických zahradách. „Lidé musí chvílí posedět, podívat se, jak se zvíře chová, teprve pak začne pronikat do jeho vnitřního světa,“ vysvětluje Marina. Pro děti zoologické zahrady nabízí dokonce i zoologické kroužky nebo letní školy, ve kterých se na den můžou stát chovatelem v ZOO.

Jedny z nejkrásnějších opic na světě se nacházejí v ZOO Chleby. Jedná se o langury, přezdívané taky opice pěti barev. Čím jsou zajímavé? To se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související