Osvěžující limonády plné květů podle bylinkářky Radky Svatošové

30. květen 2018

Květen a červen jsou měsíce rozkvětu, radosti, vzestupu světla a energie. Všechno vrcholí slunovratem. Využijte toho, vyjděte si do přírody a natrhejte si léčivé byliny v jejich plné síle.

Pardubická bylinkářka Radka Svatošová doporučuje v této době chladivé limonády a nápoje z květů růží, černého bezu, lípy, máty, meduňky, ale jedlé jsou i květy afrikánů nebo stopky třešní. „Afrikány si můžete nasušit, ale klidně je můžete ochutnat přímo na zahrádce. Pokud máte bolavý žaludek, možná vám právě afrikán pomůže,“ říká bylinkářka. 

Univerzální recept na chladivou limonádu

Protože všechno kolem nás kvete, bylo by škoda nevyužít všechny ty jedlé květy a aromatické listy. Můžeme si z nich vyrobit vynikající a chutné limonády na denní pití. Do limonád se hodí květy růží, denivky, jetele, slézu, bezu, šeříku, oblíbená je nať máty, meduňky i mateřídoušky.

Pozdrav z žabí tůně, osvěžující nápoj z bylinek do horkých letních dnů

smoothie

Smoothie, to je dnes velká móda. Rozmixovaná zelenina a ovoce slaví úspěch. Receptů jsou stovky a obchodníci vydělávají na speciálních smoothie mixérech. František Hlubocký sice žádný speciální přístroj nemá, přesto doporučuje výborný osvěžující nápoj plný bylinek. Zkuste si ho vyrobit sami.

Potřebujeme: Tři litry odstáté vody, malý kousek droždí, 150 gramů hnědého cukru, 1 citron, nejlépe bio, protože používáme i kůru, dvě velké hrsti květů či listů dané byliny

Postup: Ve velké zavařovací sklenici rozpustíme ve vlažné vodě cukr a droždí. Citron rozkrájíme na malé kousky a spolu s květy nebo listy přidáme do sklenice. Lehce přiklopíme víčkem tak, aby mohl unikat vzduch. Sklenici necháme jeden až dva dny stát na teplém místě. Občas zamícháme. Když nápoj začne kvasit, přes husté síto nebo vyvařenou utěrku ho přecedíme, naplníme do lahví od vína nebo sirupu a necháme ještě aspoň dva dny v lednici. A nezapomeňte tentokrát lahve pořádně zavíčkovat, abyste neměli v lednici potopu. Pokud limonádu hned nevypijete, nevadí. Během pár dnů vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.

Meduňkovo-mátový sirup podle posluchače Miroslava

Do čtyřlitrové lahve namačkáme nastříhanou meduňku a mátu na menší kousky i se stonky a přelijeme po okraj převařenou, ještě horkou vodou. Přidáme dvě deka kyseliny citronové, převážeme celofánem a necháme 24 hodin vylouhovat. Pak roztok scedíme. Na jeden litr roztoku dáme jeden kilogram cukru a přivedeme k varu. Ještě horký plníme do čistých lahví, pevně uzavřeme a uložíme. Sirup používáme na pití s vodou, minerálkou nebo čajem i  na ochucení míchaných nápojů. V těchto teplých dnech vznikne osvěžující nápoj na nervy a dobré spaní.

Čaj ze stopek třešní

Tento čaj má mnoho léčebných účinků. Používá se při problémech s ledvinovými kameny, kameny v močovém měchýři, při menstruačních bolestech, průjmu a problémech s celulitidou. Čaj ze stopek třešní pročistí krev a játra, je dobrý i na nervy. Teď je všude třešní dostatek, tak proč to nezkusit.

Suroviny: Dvě polévkové lžíce nakrájených stopek z třešní, pět decilitrů vody

Postup: Stopky povaříme dvě až tři minuty a necháme louhovat. Po vychladnutí scedíme a popíjíme třikrát denně.

Spustit audio