Paralympijský vítěz Jiří Ježek se stal patronem dětí, které pomáhají

12. duben 2022

Záchrana lidského života, Pomoc přírodě nebo Dobrý nápad. To jsou jenom některé kategorie projektu Dětský čin roku, který každoročně odměňuje děti, které nějak přispějí lidem okolo, pomůžou přírodě nebo někoho zachrání. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišla Zuzana Chmelíková povídat o projektu Dětský čin roku. To je soutěž, kam se hlásí děti, které udělaly něco dobrého pro svět. Soutěží se v sedmi kategoriích: Dětský čin roku Záchrana života, Pomoc ostatním, Pomoc starším lidem, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc na netu.

Zuzana Chmelíková a Jiří Ježek

A jako VIP patron jedné z kategorií zavítal do studia šestinásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, cyklista Jiří Ježek. „Zuzana mě zdědila,“ smál se sportovec, když společně přemýšleli, jak dlouho už je patronem některé kategorie Dětského činu roku.

Patrony soutěže se stávají herci, zpěváci, sportovci, zkrátka lidé, kteří už něco dokázali. „Máme naše věrné patrony, se kterými pracujeme už dlouhá léta. Jsou to lidi jako my, lidi, kteří rádi pomáhají,“ vysvětlila Zuzana.

Můžete se do soutěže přihlásit taky? Jasně, je to jednoduché: když holka nebo kluk udělají něco hezkého, nebo když vědí o někom dalším, kdo by se mohl do Dětského činu roku přihlásit, stačí vzít tužku a papír nebo si sednout ke klávesnici. „Každý má možnost napsat slohovku, esej o svém činu, a tu poslat do soutěže. Každý rok se k nám dostane několik set příběhů,“ vysvětlil Jirka Ježek. Porota pak vybere nejlepší příběhy, o kterých na webu můžou děti hlasovat.

Co je nejtěžší na vybírání vítězů? Jak se dá pomáhat na netu? Poslechněte si celý klub.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související