Pěkný úsměv - zdravý úsměv

21. březen 2017

Péče o dětský chrup je spojena hned s několika mýty. Jeden z nich praví, že na dočasných zubech nezáleží. Podle stomatologů je opak pravdou. V čekárnách ortodontistů stále přibývají pacienti a jednou z příčin je právě předčasná ztráta mléčného zubu kvůli kazu.

Rovnátka = mučicí nástroj současnosti?
Když je některé děti nemají, touží po nich. Když je mají, těší se na to, až je konečně sundají. Počet dětí s rovnátky v dnešní době stále narůstá. Znamená to, že se rodí více a více dětí - laicky řečeno - s křivými zuby? Příčin je více. Ortodontické anomálie vyplývají z velikosti, postavení a vztahu jednotlivých zubů, zubních oblouků a čelistí. Příčiny se velmi často kombinují. Jednou z nich je dědičnost a není nezajímavé, že kromě velikosti a tvaru se dědí i počet zubů, směr i doba prořezávání. Stav chrupu ovlivňují také zlozvyky jako je dumlání dudlíku či třeba cípu polštáře. V neposlední řadě ortodontickou vadu může přivodit předčasná ztráta dočasných zubů. K té dochází v důsledku úrazů nebo díky tomu, že se zanedbávají pravidelné preventivní prohlídky dvakrát za půl roku. Zubní lékaři varují – jestliže rodiče přijdou až ve chvíli, kdy už zub bolí, pak je většinou třeba zub extrahovat. „Následně pak vznikne mezera a zuby, které s ní sousedí, se do ní začnou sklánět a začnou ji uzavírat, což je jedna z příčin, proč přibývají počty dětí v čekárnách ortodontistů,“ říká stomatoložka MUDr. Hana Zallmannová, ředitelka projektu Dětský úsměv.

Mléčné zuby, kromě toho, že umožňují dítěti žvýkat a rozmělňovat potravu, tak fungují jako držiče pro stálé zuby. Zároveň se podílejí na vývoji řeči dítěte a také na jeho vzhledu. Jsou tedy velmi důležité. Trhání mléčného zubu je ovšem v některých případech nezbytné a podle Zallmannové není vůbec vhodné ho odkládat. „Když se zub zkazí a devastace zubním kazem pokračuje, tak dříve nebo později dojde k napadení dočasného zubu a to vede k zánětu. Z takového zubu se tak stává infekční ložisko, které může zhnisat. Zub pak může představovat i riziko pro vznik čelistního zánětu a následně dítě dokonce ohrozit na životě,“ vysvětluje Zallmannová. Jeden z nejrozšířenějších falešných mýtů o zubech je ten, že na dočasných zubech nezáleží, stejně vypadnou. Opak je ale pravdou!

Zuby do skleničky?
Skončit tam nemusí. Zatímco starší generace byly proslulé svými „zuby ve skle“, tedy vyndavacími protézami, nemusí to tak být u generace dnešních dětí a dospívajících. V současnosti jsou už dostupné jiné preventivní i záchranné prostředky a podle stomatologů je reálná šance, že když se budou dnešní děti o své zuby dobře starat, mohou mít v pokročilém věku kompletní chrup. Ten tajný recept má jméno včasná a pečlivá dentální hygiena. A i když to možná ani jako rodiče, ani jako pacienti neslyšíme rádi, za vznik kazu u dětí i dospělých může ve většině případů právě nedbalá ústní hygiena. Nejen o tom, že pravidelné návštěvy u dentální hygienistky jsou rozumnou investicí, ale také o dalších tématech spojených s dětskými zoubky, si v úterním Atriu povídala Andrea Zajíčková se stomatoložkou Hanou Zallmannovou.

Vysíláno v úterý 21.3. ve 21.15 na Rádiu Junior, v pořadu Atrium. Kompletní rozhovor naleznete zde:

Další témata pořadu Átrium naleznete zde.

autor: Andrea Zajíčková
Spustit audio