Perníkové těsto vydrží i 20 let. Zadělávalo se při narození dcery a peklo se z něj na její svatbě
Zdobení perníku v Evropě upadá. Slavnou tradici drží čeští perníkáři. Proč se tahle medová pochoutka spojuje zrovna s Pardubicemi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.
Kdo by neměl rád perník. Voňavá medová cukrovinka se objevuje na poutích i na vánočním stole. Nejznámější perníky se pečou v Pardubicích. A právě odtud pochází i perníkář Pavel Janoš, kterého si do Klubu Rádia Junior pozval Zdeněk Novák.
Staletá tradice
Pavel Janoš je hrdým nositelem dlouhé rodinné tradice. „Moje prababička, babička, maminka i tatínek, všichni v rodině byli perníkáři a to řemeslo mám v krvi,“ popisuje. Dědí se u nich nejen recepty, ale i vzory a formy.
Perník je nejstarší sladké pečivo na zemi. Říká se, že něco podobného znali už ve starém Egyptě. Perník je podle Pavla hlavně evropská záležitost, ale i když se v cizině stále peče, jeho tradice upadá. Hlavně se už skoro nikde tak pěkně nezdobí jako u nás. Lidská práce je totiž drahá.
Proč zrovna Pardubice?
Čtěte také
Proč jsou s perníkem spojené zrovna Pardubice? „To nikdo neví,“ odpovídá Pavel. „Zabýváme se tím dlouhodobě. I pardubické muzeum. Patrně to bude tím, že tady v polabské nížině byly všechny suroviny. Bylo tady obilí a med.“
Perníkové těsto bylo vzácné, protože medu bylo málo. Perník se dokonce prodával i v lékárnách. Když se perníkáři narodila dcera, zadělal těsto, a když se vdávala, pekl z něj na svatbu perníky. Vydrží totiž opravdu dlouho. I Pavel takhle 20 let schovával těsto na svatbu své dcery.
Jak to, že těsto vydrží tak dlouho? Proč ho zadělávali hlavně muži? A dává se do perníku cukr, nebo jen med? Poslechněte si celý sladký rozhovor a dozvíte se to.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Influencer přibližuje Čechům vietnamskou kulturu. Točí videa o tradicích a radí, čemu se vyhnout
David Duc na TikToku uveřejňuje vtipná videa o životě a tradicích Vietnamců. Jak se jeho rodina dostala do Česka? A v čem se naše kultury liší?
-
Která potravina vydrží i tisíce let, aniž by se zkazila? Možná ji máte doma i vy
Prakticky každý má tuhle dobrotu doma a možná ani neví, že u ní vlastně skoro nemusí kontrolovat, jestli už „není prošlá“.