Perníkové těsto vydrží i 20 let. Zadělávalo se při narození dcery a peklo se z něj na její svatbě

2. květen 2022

Zdobení perníku v Evropě upadá. Slavnou tradici drží čeští perníkáři. Proč se tahle medová pochoutka spojuje zrovna s Pardubicemi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Kdo by neměl rád perník. Voňavá medová cukrovinka se objevuje na poutích i na vánočním stole. Nejznámější perníky se pečou v Pardubicích. A právě odtud pochází i perníkář Pavel Janoš, kterého si do Klubu Rádia Junior pozval Zdeněk Novák.

Staletá tradice

Pavel Janoš je hrdým nositelem dlouhé rodinné tradice. „Moje prababička, babička, maminka i tatínek, všichni v rodině byli perníkáři a to řemeslo mám v krvi,“ popisuje. Dědí se u nich nejen recepty, ale i vzory a formy.

Pavel do studia donesl i perník s obrázkem rádia

Perník je nejstarší sladké pečivo na zemi. Říká se, že něco podobného znali už ve starém Egyptě. Perník je podle Pavla hlavně evropská záležitost, ale i když se v cizině stále peče, jeho tradice upadá. Hlavně se už skoro nikde tak pěkně nezdobí jako u nás. Lidská práce je totiž drahá.

Proč zrovna Pardubice?

Čtěte také

Proč jsou s perníkem spojené zrovna Pardubice? „To nikdo neví,“ odpovídá Pavel. „Zabýváme se tím dlouhodobě. I pardubické muzeum. Patrně to bude tím, že tady v polabské nížině byly všechny suroviny. Bylo tady obilí a med.“

Perníkové těsto bylo vzácné, protože medu bylo málo. Perník  se dokonce prodával i v lékárnách. Když se perníkáři narodila dcera, zadělal těsto, a když se vdávala, pekl z něj na svatbu perníky. Vydrží totiž opravdu dlouho. I Pavel takhle 20 let schovával těsto na svatbu své dcery.

Jak to, že těsto vydrží tak dlouho? Proč ho zadělávali hlavně muži? A dává se do perníku cukr, nebo jen med? Poslechněte si celý sladký rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související