Influencer přibližuje Čechům vietnamskou kulturu. Točí videa o tradicích a radí, čemu se vyhnout

8. říjen 2020

David Duc na TikToku uveřejňuje vtipná videa o životě a tradicích Vietnamců. Jak se jeho rodina dostala do Česka? A v čem se naše kultury liší?

Klára Nováková si do Klubu Rádia Junior pozvala vietnamského influencera Davida Duca. České publikum ho sleduje spíše na TikToku, kde má dvě stě třicet tisíc sledujících, Vietnamci se pak jeho příspěvky baví spíše na Facebooku.

Davidovi rodiče k nám v osmdesátých letech přijeli za prací. Pak se vrátili do Vietnamu, kde se jim narodil David. Teprve v jeho deseti letech se přestěhovali zpět do České republiky. 

Myšlení, tradice i pověry

Vietnamskou kulturu David na svých profilech přibližuje nejen Čechům. Oslovuje i mladé Vietnamce žijící u nás, kteří třeba o své vzdálené zemi moc nevědí.

Točí videa o tradicích, radí, čemu se při kontaktu s Vietnamcem vyhnout a odhaluje i jejich zajímavé pověry. Věděli jste třeba, že ve Vietnamu je čtyřka nešťastné číslo? Něco jako u nás třináctka. Ve staré vietnamštině se totiž vyslovuje podobně jako slovo smrt.

Influencer David Duc

Smažené rybí šupiny

Vietnamská domácnost se od naší liší i v kuchyni. David ochutnal třeba medvědí tlapu, krajtu, smažené rybí šupiny, nebo různý hmyz. Není divu, že se tedy pustil taky do kurzů vaření. Pořádá i takzvané sapatripy. To jsou komentované prohlídky po známé vietnamské tržnici Sapa.

Tlak na výkon

O vietnamských rodičích se říká, že své děti tlačí, aby se dobře učily a byly úspěšné. David si myslí, že teď už je to volnější, než před lety. Přiznává ale, že on sám byl vychován tak, že od dětství cítí silnou vnitřní potřebu své rodiče potěšit.

Jak David pečuje o bůžky? A co radí začínajícím TikTokerům? Poslechněte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související