Pes musí být pod kontrolou. Od stafbullů se očekává bojovnost i láska k lidem, upozorňuje trenér

1. červenec 2022

Stafordširský bulteriér je houževnatý pes s velkým srdcem. K jakým sportům se hodí a je to parťák pro každého? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Daniel Žďárský je trenérem psích bull sportů a předsedou Klubu stafordširských bulteriérů. Do studia k Veronice Hájkové přivedl i své čtyřnohé parťáky Wesleyho a Sucke.

Lovci krys i společníci pro děti

Stafordširský bulteriér, je čím dál tím oblíbenější plemeno. Někteří lidé se ho ale kvůli jeho vzhledu bojí. Přitom je to rasa vhodná dokonce i na canisterapii, tedy metodu léčení lidí pomocí kontaktu se psem.

Daniel Žďárský a jeho miláčci

Jsou to silní a akční pejskové, kteří se kdysi používali například k lovení krys v hornických štolách. Už tehdy měli blízký kontakt se svými lidskými pány i jejich dětmi, a tak se u nich cenila milá, vyrovnaná povaha. Z těch dob pochází i jejich přezdívky baby dog a nanny dog (Slovo nanny v angličtině znamená chůva, tedy někdo, kdo se stará o děti).

Velké srdce bojovníka 

„Očekává se od nich obrovské srdce, bojovnost a chuť vítězit. Na druhou stranu i obrovská láska k dětem a lidem jako takovým,“ říká Daniel.

Stafordširský teriér okouzlí svým úsměvem

Jejich síla a nebojácnost se využívala taky při psích zápasech. Lidé během nich sledovali, jak se dva psi perou. Dnes je naštěstí jiná doba a tyhle jejich vlastnosti se využívají už jen ve sportu.

Bez poslušnosti to nejde

„Škála, jak psa efektivně zaměstnat je obrovská,“ prozrazuje milovník tohoto plemene. Se svými psy se věnuje bull sportům. Ty se skládají z několika disciplín. Psi se poměřují například v tahání břemene, skákání do výšky do dálky a podobně.

Wesley a Sucke

Výchova jakéhokoli psa podle Daniela nekončí po pár lekcích na cvičáku. Je důležité mít neustále pod kontrolou. Jeho majitel musí pořád vnímat, co se kolem děje a odhadovat, co by se mohlo stát. 

Jaké další sporty tihle pejsci zvládají? Jsou vhodní pro každého, kdo si chce pořídit psa? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související