Písničkářka Petra Göbelová začínala na kytaře po dědečkovi. Teď předskakuje na koncertech hvězd

14. říjen 2021

Texty a hudbu skládá už od čtrnácti let a první CD vydala ve dvaceti. Jaká vlastnost mladé písničkářce komplikuje život? 

Petra Göbelová skládá vlastní písničky už od čtrnácti let. Hraje na kytaru a používá i takzvaný looper. Její kariéra se slibně rozjíždí. Dělala předskokanku na koncertech Pokáče, Tomáše Kluse, nebo třeba Chinaski. Své první CD vydala ve dvaceti letech. K tomu ale pracuje jako zvukařka v divadle.

Co je to looper? 

Zařízení, které umožňuje nahrávání, přehrávání a vrstvení zvuků. I sólový umělec tak díky němu může vystupovat sám a přitom znít jako celá kapela nebo více zpěváků najednou. Oblíbili si ho třeba kytaristé a beatboxeři.

Kytara promluvila

Jak se Petra dostala ke hraní na kytaru? „Dá se říct, že ke mě tento nástroj promluvil. Doma jsme měli starou kytaru po dědovi, na kterou nikdo nehrál, tak jsem se jí ujala,“ vzpomíná sympatická umělkyně.

Petra Göbelová

„Když jsem se začala učit na kytaru kolem těch čtrnácti, tak jsem nějak začala mít pocit, že by chtěla dávat najevo svoje pocity a myšlenky. Tak nějak to postupně vznikalo,“ prozrazuje Petra, jak se dostala k psaní písniček. A o čem nejraději skládá? „Jsou to takové moje zpovědi o tom, co se mi děje, anebo co zrovna cítím.“

Teta Peťa radí

Má i YouTubový kanál a na něm pořad Teta Peťa radí. I když je prý sama velmi nerozhodná, což je někdy dost otravné, ve svém pořadu ostatním dává „velice smysluplné rady“, jak sama se smíchem říká. Jaké je třeba její doporučení k chování na internetu? „Vyvarovala bych se zbytečných hádek v diskuzích. Člověk by si měl udržet chladnou hlavu.“

Co Petra sbírala jako malé dítě? Jak jí život komplikuje její nerozhodnost? I na to se ptala Klára Nováková, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související