Po opuštění dětského domova postrádala sebevědomí. Veronika Kašáková ho našla díky soutěži Miss

31. říjen 2023

Jak po odchodu z dětského domova pomáhá dětem se stejným osudem? Na koho se soustředí projekt Restart? A v čem jí pomohl modeling? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Denisa Kimlová si do Klubu Rádia Junior pozvala Veroniku Kašákovou, modelku, finalistku České Miss 2014 a zakladatelku Nadačního fondu Veroniky Kašákové, který se věnuje dětem z dětských domovů. Sama totiž v jednom vyrůstala.

Návrat do dětského domova

Dnes je Veronika úspěšnou modelkou, v dětství si však prošla těžkou zkouškou. Jeho velkou část totiž strávila bez rodičů. „Byla to taková velká škola v přírodě, kde jsme všichni byli na jedné lodi, všichni jsme neměli rodiče a pořád to pro vícero z nás bylo lepší místo, než doma s rodiči,“ popisuje život v dětském domově.

Po odchodu z dětského domova ale zažila situace, na které ji nikdo nepřipravil. Proto věděla, že chce pomáhat dětem, které potkal stejný osud. Založila nadaci, jejíž projekt Restart se mimo jiné soustředí na teenagery, kteří se chystají dětský domov opustit a žít samostatně.

Sama podobná zařízení objížděla s pezentací, ve kterým „puberťákům“ radila, na co se připravit. Od té doby zvládla dát dohromady tým asi 40 průvodců, kteří se dospívajícím individuálně věnují. „Tihle průvodci jsou moje chapadla do dětských domovů,“ popisuje.

Cesta za sebevědomím

O vyrůstání v dětském domově napsala v dospělosti i knihu, ve které se zabývá třeba nízkým sebevědomím. Sama ho v sobě objevila až díky účasti v soutěži krásy Miss. „Potřebovala jsem si dokázat, že nejsem úplně tak hrozná a snažila jsem se vymyslet cokoliv, kde bych byla za něco oceněná,“ popisuje důvody, které jí do soutěže přivedly. 

Pomáhá jí i práce  modelingu. „Co si užívám, jako si někdo užívá jízdu na kole, na koni, nebo jakýkoliv jiný koníček, je ta práce před fotoaparátem. To mě vždycky bavilo, být jako chameleon, změnit se a být na chvíli někým, kým v běžném životě nejsem,“ vysvětluje.

Když si poslechnete celý rozhovor, dozvíte se taky, jak se v dětském domově cítila, kdo byl její největší oporou a jaký vztah má s rodiči dnes.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva

Související