Pocit nespravedlnosti, že si na nás učitel zasedl, může růst a vést až k velkému trápení

15. listopad 2022

Proč jsou učitelé v našem životě důležití? Co je to emoční inteligence? A jak ji použít, když se někdo cítí  ukřivděně? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívila psycholožka Barbora Downes. Společně s moderátorkou Romanou Růžičkovou si povídala o tom, co dělat, když někdo nevychází s učiteli a jak se chovat, když má pocit, že si na něj kantor zasedl.

Problémy s autoritami

Učitel je někdo, koho potkáváme velkou část života, kdo má na nás značný vliv a kdo naši životní cestu formuje natolik, že pro nás může být v lecčem vzorem. „Vytváří podmínky pro to, abychom si vytvořili vztah nejenom ke škole, ale taky k vědění a poznávání,” upozorňuje důležitost tohoto vztahu psycholožka.

S přibývajícím věkem a příchodem do puberty se děti chtějí vyhranit vůči dospělým, osamostatnit se a rozhodovat se samy za sebe. Mnohdy ale nemají odhad, co všechno si mohou dovolit. A z toho pramení problémy s autoritou, tedy s dospělými. Proto je dobré umět své emoce ovládat a vhodně zformulovat.

Mluvite o svých pocitech

„Je důležité naučit se mluvit o svých pocitech. Patří to k tomu, čemu říkáme emoční inteligence,” vysvětluje Bára. Pokud se žák cítí neprávem obviněn, neměl by učiteli nadávat.

Měl by si ale raději uvědomit, jak se cítí. „Emoce můžu dát najevo, ale neútočím,” varuje psycholožka. Připomíná, že věta: „Cítím se křivě obviněn,” zní mnohem lépe než: „Jste ke mně nespravedlivý.”

Jestli vás zajímají další rady a tipy, jak zlepšit vztah s učiteli, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Romana Růžičková , bva
Spustit audio

Související