Podívejte se na fotky malého kočkodana!

2. březen 2017

Máte chuť vyhodit z postele všechny svoje plyšáky a vzít si tam místo nich tohohle mrňouse, protože nic tak roztomilého jste ještě neviděli? Jde o měsíc staré miminko malého kočkodana, které se narodilo z Zoo Ostrava.

Pozor! Kočkodan není žádná kočka jménem Dan, ale velmi mrštná opička, která žije v Africe a živí se listy stromů. Zajímavé na ní je, že se ráda kamarádí i s jinými druhy opiček. Poměrně nedávno odborníci prokázali, že kočkodani mají svůj vlastní (i když velmi jednoduchý) jazyk složený z různých slov. Jsou prostě chytří, šikovní, přátelští a pekelně roztomilí.


Prcek na fotce je druh, který se jmenuje kočkodan Dianin. Tenhle název dostal podle bíle zbarvené srsti nad obočím, která připomíná čelenku římské bohyně lovu Diany. Obývá deštné lesy západní Afriky a rád si užívá výhled z horního patra stromu. Kočkodan Dianin je pro nás stále velkým tajemstvím. Je jich totiž málo, jsou ohrožení a vědci o nich neví tolik, kolik by chtěli. Pokud se i vy chcete s nějakým seznámit, přemluvte mámu s tátou, ať vás vezmou na návštěvu do Zoo Ostrava. Tahle zvířátka se přece musí líbit každému!

Přejeme miminku hodně štěstí a zdraví! Kočkodanům zdar!

autor: Hana Lehečková
Spustit audio