Pořád plná baterka. Životnost baterie elektrokola prodloužíte správnou péčí

2. září 2021

Elektrokola dnes nekupují jen starší lidé, kteří už na běžné kolo nestačí. Dobře poslouží i mladším, kteří využijí motor jen při náročných výjezdech do hor, nebo si elektro kolo pořídili místo auta a jezdí na něm do práce. V nabídce jsou dokonce elektro kola pro děti, ale ta odborník Miloš Pejcha z Pardubic spíše nedoporučuje.

„Rozhodně prodáme v posledních letech na kusy více elektro kol než těch běžných. Lidé, kteří jezdí rádi do hor, využívají elektro kola horská s celoodpruženou zadní stavbou. Ta jsou určená do terénu. Ale jsou i treková nebo crossová kola vhodná na silnice. A také kola městská, na která se pohodlně nasedá. Ta ocení lidé, kteří už tolik nezvednou nohu nebo chtějí jezdit vzpřímeně. Provoz městem je pro ně pohodlný a zvládnou ho i v pokročilejším věku,“ říká Miloš Pejcha.

Uložení motoru vzadu, nebo ve středu

Dalším rozlišením elektro kol je uložení motoru. Motor na zadním kole je uzpůsobený tak, že jakmile senzor dostane impulz, začne motor táhnout. Je to pro lidi, kteří se chtějí spíš povozit.

elektro kolo - elektrokolo

„Pro lidi, kteří si chtějí i zasportovat jsou kola se středovým motorem. Je tam snímač, který pozná, že jedete lehce, například po větru a  motor je v klidu, nepřidá. Ale když pojedete do kopce, ucítí senzor v klikách vaši sílu a motor pomůže. Na vás bude, jakou intenzitu si nastavíte, zda budete chtít více pracovat vy nebo motor,“ vysvětluje Pejcha a doplňuje:

„Ovládání elektro kola bych se vůbec nebál. Jízda je úplně stejná jako na běžném kole, pozor jen na brzdnou dráhu. Kolo je těžší, proto počítejte spíše s delší brzdnou dráhou, začněte brzdit dřív.“

Nepodceňujte péči o baterii

Baterie vydrží kolem sedmi let, pokud se o ni dobře pečuje. Potom se dá provést repase starých článků a do staré krabičky pak můžete dostat i větší kapacitu baterie, než jste původně měli. A to se vyplatí rozhodně víc, než si po sedmi letech kupovat nové kolo. A co je pro udržení kvality baterie nejdůležitější?

  • Skladujte baterii nabitou i v zimě, když nejezdíte, nikdy ji nenechávejte vybitou.
  • Udržujte baterii nabitou na alespoň šedesáti procentech a více.
  • Baterii nenechávejte na mraze, raději z kola vyndejte a přeneste z garáže do domu.

Jaké jsou ceny elektrokol? A budou dražší? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související