Poslechněte si nejstarší rozhlasovou nahrávku. Masaryk radí dětem, aby se myly a nepily alkohol

2. srpen 2023

Tomáš Dufka a Dušan Radovanovič pracují v archivu Českého rozhlasu. Jaké poklady skrývá a dá se v něm objevit něco, o čem nikdo neví? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Rozhlasové vysílání je s námi v naší zemi už 100 let! Jen si představte, co všechno za to století naši kolegové natočili. A těch slavných a důležitých osobností, které na rozhlasový mikrofon promluvily. Nejen o tom nám do studia přišli vyprávět Tomáš Dufka a Dušan Radovanovič z archivu Českého rozhlasu. Moderátorku Evu Sinkovičovou zajímalo, co takový archiv skrývá za poklady.

V jídle buďte střídmé, vystříhejte se všeho mlsání a nepijte žádných nápojů alkoholických.
Tomáš Garrigue Masaryk dětem

Větrejte a pracujte

Jedním z takových pokladů je i nejstarší dochovaná rozhlasová nahrávka vůbec. Vznikla v říjnu 1928 u příležitosti oslav 10 let Československa a mluví na ní sám prezident T. G. Masaryk. Zajímavé na ní je i to, že jeho proslov byl určený dětem.

Dušan Radovanovič, spoluautor knihy Rozhlasto

„Republika byla tehdy opravdu mladá, v podstatě jako ty děti, tak asi není náhoda, že to poselství mířili k nim.“ vysvětluje Dušan. Nahrávka je úsměvná i tím, že začíná asi minutou silného šumu, ve kterém ale můžete při troše snahy zaslechnout jak pozdrav od dětí, tak prezidentův nejistý zákulisní dotaz, jak daleko si má od mikrofonu stoupnout. Po minutě šumu už začíná jeho řeč, kde můžete slyšet také toto:

„Pečujte o čistotu svého těla. Nebojte se vody, myjte se s chutí, koupejte se a plavte. Pohybujte se čile na čerstvém vzduchu a dejte se ohřávat sluníčkem. Větrejte si světnici a byt ... Hrejte si vesele ... Nevyhýbejte se práci, i když jste na školách. Já sám jsem vděčný za to, že jsem byl na řemesle. Jen prací se člověk stává praktickým.“

Zajímá vás, jak zněl hlas našeho prvního prezidenta? Pusťte si celý rozhovor a zhruba v 18 minutě to uslyšíte. 

Dnešní novináři by mohli závidět

Zajímavých nahrávek je ale plný archiv a Dušan s Tomášem v rozhovoru zmínili spoustu z nich. Ať už ty smutné z německé okupace naší země za druhé světové války, nebo třeba ty  z let šedesátých.

Tomáš Dufka

„Jsou fascinující tím, jakou měli tehdy lidé energii a chuť dělat nové věci. Když jsem to poslouchal, byl jsem překvapený, jak to bylo odvážné na tehdejsí dobu. Myslím, že i současní novináři by mohli závidět,“ obdivuje Dušan práci rozhlasáků.

Když si poslechnete celý rozhovor, dozvíte se taky to, jestli museli kluci někdy vzdát hledání některé nahrávky v archivu.

Něco pro rodiče na radioteka.cz

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související