Přesun života z vody na souš trval stovky milionů let. Kdyby k němu nedošlo, dnes bychom tu nebyli

7. březen 2023

Jak tvoří paleomalíř? Kterému pravěkému období se říká devon? Opravdu tehdy rybám narostly nohy? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Studio Rádia Junior navštívil autor knih o pravěku, paleokreslíř a spisovatel Jan Sovák. S moderátorkou Janou Rychterovou a dětským moderátorem Ondrou Holahem probírali historické období, kdy se ryby dostaly z vody ven a vyvinuli se obojživelníci.

Akademický malíř Jan Sovák

Malování neznámého 

Jan Sovák je paleomalíř. Jde o zajímavou profesi, ke které je potřeba mít trochu fantazie. ,,Paleomalíř je v podstatě umělec, který dává dohromady vědecké poznání o zvířatech, která jsme nikdy v životě neviděli a která bychom rádi poznali, ale máme z nich třeba jenom pár kostí,” vysvětluje Honza. Takový malíř se spojí s vědci, kteří pozůstatky nám neznámého zvířete prozkoumají, a na základě nejnovějších vědeckých poznatků umělec zvíře vyobrazí. Díky této metodě tedy dnes víme, jak asi vypadali dinosauři. 

Podobně probíhala i práce na vytvoření burianosaura, ze kterého byla nalezena na území České republiky jen část stehenní kosti. Díky Honzovi ho dnes můžeme vidět v Národním muzeu. 

Z vody na souš 

Několik milionů let trvalo období, kdy se mořští živočichové dostávali z vody, aby se z nich vyvinuli obojživelníci. Této dlouhé etapě říkáme devon. ,,Většinu Evropy pokrývala moře. A byla to nepříliš hluboká moře, byla hodně teplá, takže se tam dařilo organismům. A právě takovéto klidnější, teplejší období vytvořilo podmínky výbuchu složitějších organismů, jako byly ryby,” popisuje paleokreslíř. 

V polovině devonu docházelo k sopečné činnosti na dně moří. Díky tomu začaly vznikat nové ostrovy, zemský povrch se zvyšoval. Moře byla mělčí a začala z nich vznikat jezera, kde se vyskytovalo hodně ryb. Větší dravé druhy začaly ty menší lovit a malé ryby se před nimi snažily utéct do mělčin, kde větší ryby plavat nedokázaly. 

Ryby se tímto bojem o přežití začaly novému prostředí přizpůsobovat menšími a menšími ploutvemi, až se nakonec jednoho dne vyvinutí jedinci ocitli na zemském povrchu. 

Jestli vás blíže zajímá práce paleomalíře nebo chcete zjistit, jak vznikají fosilie a trilobiti, poslechněte si Klub Rádia Junior. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související