Dokážou vědci oživit mamuty a dinosaury jako ve filmu Jurský park?

23. únor 2024

Jak je to s klonováním? Jakou má životnost DNA? A kdo má větší šanci na svůj velký návrat mamuti nebo dinosauři?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Viděli jste někdy filmy ze série Jurský park? Pokud ano, určitě vám vrtalo hlavou, jestli by bylo i ve skutečném světě možné oživit dinosaury pomocí DNA jako ve filmu. 

Mamuti vyhynuli před osmi tisíci lety

Zdá se to jako nemožné, ale určitá šance na využití této technologie tu je. Větší šanci než dinosauři mají ale mamuti. Ti totiž na rozdíl od pravěkých ještěrů vyhynuli relativně nedávno před 8 000 lety. DNA přestává být čitelná zhruba za 1,5 milionu let.

Čtěte také

Máme ale mamutí DNA, když tihle chlupáči dávno neexistují? Máme. Vědci ji mohou získat z ostatků mamutů, kteří se našli ve zmrzlé půdě.

Jak ale můžeme díky DNA přivést dávno ztracená zvířata k životu? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Co je to DNA?

je nukleová kyselina (z anglického DeoxyriboNucleic Acid), kterou najdete v buňkách lidí, zvířat i rostlin. Jsou v ní skryté všechny informace nutné pro růst a přežití organismu. Je v ní tedy například zakódováno, jak bude vypadat, kolik bude mít nohou a tak podobně.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související