Proč slzí morčátku oči?

28. červenec 2014

Anička má starost o svoje morčátko, kterému teče z očí. Paní doktorka radí nejdřív zkusit výplachy borovou vodou.

Dobrý den, chci se zeptat. Proč slzí morčátku oči? Mám morče (samečka), je mu asi 7 let. Je to albín, ale z červených očíček mu něco teče. Na jeho bílé srsti je vidět, že je to takové žluté a vždycky to ztvrdne. Co to může být? A co dělat? Děkuji Anna.

Ahoj Aničko.
Výtok z očí má u zvířat podobné příčiny jako u lidí.

Když je výtok vodnatý, může se jednat o alergii nebo jen o podráždění spojivek – třeba kvůli větší prašnosti podestýlky.

Když je výtok hnisavý a oko změněné – třeba zakalené nebo zarudlé, může být příčinou infekce v oku nebo poranění. Určitě je dobré oči nejprve důkladně vypláchnout borovou vodou a vyměnit podestýlku za málo prašnou, třeba za noviny. Oči je dobré vypláchnout nebo vykapat borovou vodou alespoň 2x denně. Jestli se stav nezlepší, nebo se ti zdají oči zarudlé, určitě s ním zajdi k veterináři.

Výtok z oka většinou zasychá ve vnitřním koutku oka a může ztvrdnout až v takový stroupek. Slzy obsahují barviva, která zbarvují bílou srst do hnědo-červena. Zkus tedy nejprve borovou vodu, a když to nepomůže během 2–4 dnů, tak navštiv veterináře.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video