Punčochy na křečové žíly pomůžou víc než laser

1. červen 2017

Křečové žíly jsou dědičné onemocnění. Ale zadělat si na ně můžeme sami nepřiměřenou váhou. Nohy si s nadměrnou hmotností prostě neporadí. Křečové žíly se mohou projevit také po porodu. Ale je na to jednoduchý recept.

Preventivní nošení kompresních punčoch je podle pardubického lékaře Jana Tišera velmi účinnou metodou, jak zamezit tvoření křečových žil. Je ale potřeba vybírat v kompresní třídě číslo II, aby to bylo účinné.

„Pokud mladá žena začne tyto punčochy používat asi tak v polovině těhotenství, určitě se jí to v budoucnu vrátí v podobě krásných nohou bez nevzhledných vystouplých žil. I když říkám na rovinu, že nosit takové punčochy není zrovna komfortní,“ říká MUDr. Jan Tišer. Lékař doporučuje nosit tyto punčochy i starším lidem.

Dejte si nohy na trnož

Další jednoduchou metodou, jak se preventivně bránit rozvoji křečových žil, je dát si občas tzv. nohy na stůl. Ve Spojených státech je to velmi oblíbené a na pracovištích to nikoho nezaskočí. Během každé volné chvíle dávejte nohy nahoru.

Klasická chirurgická léčba

V některých případech se provádí chirurgická operace. Dříve to byly celoplošné zákroky, které vedly v dalších letech k ještě horším nálezům. Dnes už věda natolik pokročila, že díky ultrazvuku se dají vyhledat jen ty nemocné žíly, které se pak odstraní. Tento striktně individuální přístup odstraňuje pouze jednoznačně nemocné žíly.

„Vyžaduje to zkušenost, jemné nástroje a je to náročnější na čas. Ale velkou výhodou je větší komfort pro pacienty. Tyto selektivní zákroky nejsou spojeny s následnou pracovní neschopností, nevyskytují se běžně následky v podobě chronických otoků a rozsáhlých modřin,“ vysvětluje MUDr. Jan Tišer.

Pozor na laser

Doktor Jan Tišer upozorňuje na nevhodně aplikované tzv. moderní metody, tedy radiofrekvenční ablace nebo laser. Tyto nadužívané a oblíbené metody mohou podle něj vést k nekontrolované destrukci právě těch žil, které je vhodné pokud možno zachovat. Po takové operaci zůstanou často nepěkné jizvy a po nějaké době metličky naopak ještě přibydou.

Klíčová doba pro definitivní posouzení úspěšnosti zákroku je 5 let od výkonu. Pokud je po této době nález jednoznačně lepší, než ten původní, lze hovořit o úspěšném zákroku.

Jednoduchým návodem pro volbu správného pracoviště stále zůstávají reference samotných pacientů. Některé chirurgické chyby nelze následně opravit. Proto je rozvážnost při výběru zařízení důležitá.

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka