Rádi chodí sami. S organizovanou turistikou si na Čechy moc nepřijdete

21. březen 2018

Klub českých turistů funguje už 130 let. Kulaté výročí si letos připomíná sérií akcí. Třeba i při zahájení jarní turistické sezóny v Pardubickém kraji v sobotu 24. března ve Vysokém Mýtě.

„Připomeneme i sté výročí založení republiky. Návštěvníci by mohli dorazit hned ráno. Nebudou chybět kulturní vystoupení. Následují vycházky do okolí, prohlídky muzeí, všech vysokomýtských věží. Máme i trasu pro cyklisty. Zlatým hřebem by měl být výlet na Vraclav,“ popisuje předseda Klubu českých turistů Pardubického kraje Vlastimil Škvára. 

Zout lyže, nazout vycházkovou obuv

Větší kluby mají zajištěnou svoji dopravu autobusy. Ostatní můžou přijet třeba i vlakem. „Pro vlakové spoje z Chocně do Vysokého Mýta mají turisté zažádáno o posílení ranních souprav před zahájením akce. Pro skupiny doporučujeme objednat několik dní předem skupinové jízdenky. To by podpořilo požadavek na posílení spojů.“

Z voleje se turistické značky nemalují. Všechno jde podle pečlivého plánu

Turistická značka (ilustrační foto)

Hodně lidí si myslí, že ten člověk vezme štětec, barvu a na nejbližší sloup nebo na strom udělá značku. Značkaři ale mají své zásady prověřené desetiletími. Na dnešní systém najeli v podstatě už koncem 19. století.

Navzdory zahájení turistická sezóna vlastně nikdy nekončí. „V zimě se dá jezdit na běžkách. Teď tedy lyže sundáme, vyrazíme pěšky a na kolech. Jaro je jenom přechod mezi zimou a létem. Když je i na jaře trochu zima, tak si vezmeme bundu. Turistům naopak chladnější počasí vyhovuje. Při pochodování organismus prohřejí, trochu se zapotí. Když v parném počasí jdete jenom v tričku, nemáte už co svlékat,“ usmívá se Škvára.

Vztah k turistice podle něj mají Češi výborný. „O víkendu na turistických trasách uvidíte spoustu lidí. Chodí na procházky. Ale horší je otázka členství v Klubu českých turistů. Pořád asi funguje odkaz minulých let, kdy organizovanost byla povinná. Někteří radši turistiku dělají sami. Příliv mladých moc není.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související