Režisér Michal Šesták chodil do školy, kterou vede Zlatoslav Lockhart z Harryho Pottera

18. červenec 2023

Kdy se poprvé podíval do Anglie? Jakou školu tam studoval? A se kterými herci nejen z Harryho Pottera se potkal?

Hostem Klubu Rádia Junior byl divadelní režisér, filozof a milovník Anglie Michal Šesták. S moderátorkou Denisou Kimlovou a dětským moderátorem Janem Františkem Kovaříkem probírali především Michalovo studium v Anglii a anglickou kulturu. 

Láska k Anglii 

Michal je velkým obdivovatelem Anglie, Skotska i Irska. Do zmíněných zemí několikrát vycestoval jak na dovolenou, tak kvůli studiu. „Já jsem vždycky měl k Anglii vztah. Poprvé, co jsem tam šel studovat, to bylo v rámci Erasmu,” říká. Erasmus je vzdělávací program, díky kterému se můžete při studiu na vysoké škole po nějakou dobu vzdělávat i v zahraničí.

Režisér Michal Šesták si vybral Velkou Británii. „Hrozně se mi tam líbilo, chodil jsem do divadel a to mě potom inspirovalo k tomu dělat víc divadlo tady,” vzpomíná. Krátký studijní pobyt mu ale nestačil. „Přihlásil jsem se na magisterské studium na Royal Academy of Dramatic Art a tam mě přijali, takže jsem vyrazil studovat do Anglie podruhé.” 

Škola (divadelních) kouzel v Londýně? 

Prezidentem školy je Kenneth Branagh, kterého můžete znát jako Zlatoslava Lockharta z Harryho Pottera a Tajemné komnaty. „Byl to ten učitel, který říkal, že všechno umí, ale časem se ukázalo, že toho zase tolik neumí,” popisuje známou roli režisér. 

Viceprezidentem školy byl zase Alan Rickman, známý taky jako Severus Snape. „Já jsem se s ním těsně nestihl setkat, ale co je hrozně důležité, že na té škole na něho všichni vzpomínají a všichni se řídí jeho radami. Jeho odkaz tam pořád žije,” rozjímá Michal. 

Jak se na takovou školu dostat, a které další známé osobnosti Michal během svých studií v Anglii potkal? Poslechněte si to v Klubu Rádia Junior. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva
Spustit audio

Související