Řídit tramvaj v Praze může být dobrodružství. Josef se o zážitky z kabiny dělí na sociální síti

14. červenec 2021

Dokáže tramvaj couvat? A může se řidiči stát, že vjede na špatnou kolej? O svých zážitcích nám povyprávěl zkušený tramvaják Josef Chodounský. 

Pokud jste někdy jeli po Praze tramvají, možná vás vezl zrovna Josef Chodounský. Tenhle dopravní prostředek řídí už od roku 2007 a své zážitky sdílí na sociální síti Twitter. Tím zaujal i Petra Ševčíka, který si ho pozval do Klubu Rádia Junior.

Tramvaj má přednost

„Tramvaj vždycky vyhraje,“ varuje Josef všechny, kteří někdy zapomenou, že tramvaje mají přednost. Prázdná souprava může vážit i přes čytřicet tun, a tak ji není snadné zastavit jen tak na místě. Zvláště chodci si musí dávat opravdu velký pozor.

Mladý tramvaják zažívá ve své kabině samé vtipné historky. No, i když... Už se mu taky stalo, že s tramvají vjel někam, kam neměl. A to je pak průšvih. Když si to uvědomí pozdě a už nemůže už vycouvat, dostane od svého šéfa pokutu. Ano, čtete dobře, tramvaj dokáže i couvat! Kromě toho může využít i takzvaný zpětný pohyb.

Může si řidič během jízdy, která většinou trvá kolem čtyřiceti pěti minut, odskočit na záchod? Čí je to vina, když tramvaj přijede na zastávku později? A co dělají tramvajáci při čekání na konečné? Poslechněte si rozhovor, a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Petr Ševčík , kpe
Spustit audio

Související