Rodiče zásady bezpečnosti znají, ale často je porušují

4. leden 2016

S nikým cizím se nebav! Přecházej jen na zelenou! Dávej na sebe pozor! Kolik takových příkazů a dobře míněných rad dáváme našim dětem? Snažíme se naše děti co nejvíc ochránit před jakýmkoliv nebezpečím. Ale – na co bychom rozhodně neměli zapomenout? A jaké rady bychom si měli zapamatovat i my, dospělí?

Znát, ale i dodržovat

„Dlouhodobě se věnujeme prevenci jak pro děti, tak i pro dospělé. Pořádáme přednášky, které se zejména pro dětské účastníky mění v interaktivní představení. Zkoušíme si nejrůznější nebezpečné situace, ve kterých by se děti mohly ocitnout.“ Policejní komisař Rudolf Rubeš je přesvědčen, že prevence právě v oblasti bezpečí je velmi důležitá a v mnohém nenahraditelná.

„Rodiče sice zásady bezpečnosti znají, ale děti nám často říkají, že právě s rodiči přecházejí na červenou, protože se někam spěchá…“ Dítěti tak dáváme informaci, že je občas možné pravidla porušit. To bychom ale neměli připustit, nejen proto, že dítě nemá dostatečný odhad vzdálenosti, času a celkové situace.

Oblastí, kde bychom měli zvýšeně dbát na pravidla, je víc:
- doprava –dítě bylo znát pravidla silničního provozu a také je dodržovat
- domov – kdy může být dítě samo doma? Co vše by mělo zvládat a umět?
- internet – bezpečný pohyb na internetu je základ, ke kterému bychom měli přidat i rady, jaké nástrahy mohou na síti číhat

Co ano, co ne

Asi všichni už jsme dětem říkali, že si nemají s nikým cizím povídat, nemají si od nikoho brát sladkosti ani jiné věci, rozhodně nemají k nikomu nastupovat do auta…

Děti by ale také neměly nosit na krku klíč od bytu – ten dává zlodějům informaci, že dítě přichází domů jako první a může se tak stát terčem útoku.

Ani peníze nebo mobilní telefon by děti neměly nosit viditelně – je to nebezpečný cíl krádeže.

A navíc – zcizený mobil se může stát předmětem vydírání – když půjdeš se mnou za roh, tak ti ten mobil vrátím. Podle Rudolfa Rubeše by rodiče měli dítěti vždy zdůraznit, že ačkoliv je mobil drahá věc, nikdy by děti neměly kvůli mobilu riskovat. Mobil, ani jiné věci nemají hodnotu našeho zdraví nebo života.

Další tipy a rady, jak zajistit bezpečí vašeho dítě, si můžete poslechnout v pořadu Atrium.

Spustit audio