Rodina je, když...

26. únor 2016

Téma tohoto týdne zní Rodina je, když… A proto si v rubrice Zapiš si to za uši na rodinu společně posvítíme s Ušounem Rušounem a Klárkou Novákovou.

Co je to rodina a kdo do ní patři?

Zamysleli jste se někdy nad tím, co to je rodina a kdo do ní patří? Nejužší, jádrovou rodinu tvoří máma, táta a dítě nebo děti. Vedle toho ale existuje i rodina rozšířená. A vy už určitě tušíte, kdo ji rozšíří. Říkáte, že babička a děda? Máte pravdu. A do rozšířené rodiny patří i vaše teta a strejda a jejich děti, kterým říkáte bratranec a sestřenice a oni na vás volají, bratránku, sestřenko!

Do rozšířené rodiny patří i celá řada dalších příbuzných, jako je třeba tchán a tchýně, zeť a snacha, švagr a švagrová, synovec a neteř a spousta dalších. Jestli nevíte, co tyto příbuzenské vztahy znamenají, tak si nezoufejte. Klára s Ušounem je prostudují a už brzy vám je představí.

Pro dnešek si jen zapamatujte, že vy a vaši rodiče tvoří rodinu základní neboli jádrovou. A to si zapište za uši.

Jaký je rozdíl mezi úplnou a neúplnou rodinou?

Rodina by měla být místem, kde nalezneme lásku, porozumění, podporu, pocit jistoty a bezpečí, úctu k sobě a ostatním. Tím, že nám rodiče ukazují, jak se co dělá, získáváme zkušenosti a učíme se, jak se máme chovat ve společnosti. Díky tátovi máme mužský vzor a díky mámě zase ten ženský.

V posledních letech ale stále častěji dochází k tomu, že se rodiny rozpadají. A tak namísto rodiny úplné, ve které je máma, táta a děti, vzniká rodina neúplná, ve které jeden z rodičů chybí. Neúplné rodiny dnes vznikají především proto, že si rodiče přestanou rozumět a jeden z nich se odstěhuje pryč. V minulosti to ale bylo hlavně úmrtí jednoho z rodičů, zejména kvůli nedostatku zdravotní péče. Proto v mnoha pohádkách vystupuje nevlastní matka - macecha.

Rozhodně si ale kvůli pohádkám nemyslete, že všechny macechy, jsou zlé. Tak to určitě není. A křivdit bychom neměli ani nevlastním tátům, pro které se zas používá označení otčím. Macechy i otčímové můžou být prima a mnohdy si s nimi některé děti rozumí i lépe než s vlastními rodiči.

A ještě otázečka, víte, kdo to je pastorek nebo pastorkyně? Tak macecha nebo otčím můžou označit své nevlastní děti. Nevlastní syn je pastorek a nevlastní dcera pastorkyně. A to si zapište za uši.

Jaké příbuzné získáme sňatkem?

Mít velkou rodinu je prima. To pak máte spoustu tetiček a strýčků a bratranců a sestřenic a celou řadu dalších příbuzných, o kterých ani nevíte, kdo jsou. Tak schválně, víte, kdo je tchán a tchýně? A kdo je snacha a kdo zeť? To si budeme muset vysvětlit nějak zábavně, třeba na svatbě vašich rodičů!

Bez svatby by totiž tito příbuzní vůbec neexistovali. Pokud se vaše maminka vdala, tak rodiče vašeho tatínka jsou pro ni tchán a tchýně. A naopak, rodiče vaší maminky jsou zas tchánem a tchýní pro vašeho tatínka. Vaše babička a děda z tátovy strany říkají vaší mamince snacho a babička a děda z máminy strany mohou říkat vašemu tatínkovi zeti. A to si zapište za uši.

Příbuzenský kvíz

Zapsali jste si za uši názvy základních příbuzenských vztahů? Je čas na pořádný příbuzenský kvíz, souhlasíte? Připravte se, hrajem!

Kdo jsou pro vás rodiče vašich rodičů?
Co jste vy, děti, pro svojí babičku a dědečka?
Když vám maminka řekne, že přijede na návštěvu její sestra, kdo přijede vám?
...

Rodinný strom

Umíte namalovat strom? Co kdybychom si zkusili namalovat rodinný strom - takový, do jehož větví zaneseme jména svých příbuzných. To proto, abychom si udělali jasno, jak rozvětvenou máme rodinu a s kým vším jsme spřízněni. Když takhle budeme postupovat hluboko do minulosti, možná zjistíme, že máme i nějakého slavného předka.

Pátrat po dějinách rodiny je moc zajímavé a zábavné. Mohou nám v tom pomoci rodokmenoví detektivové - genealogové. Ti se zabývají genealogií, pomocnou historickou vědou, která zkoumá příbuzenské vztahy.

A dneska si na genealogy zahrajeme tak trošku i my a nakreslíme si rodinný strom. Nejprve si napište své jméno do kmene stromu. Nakreslete dvě větve, na jednu z nich napiště jméno své maminky na druhou jméno tatínka. Ti měli samozřejmě také svoje rodiče, kterými jsou vaše babička a dědeček. Takže každou z větví opět rozvětvěte na dvě a napište tam jména rodičů vašich rodičů. No a pak už si asi budete muset povolat mámu nebo tátu, aby vám pomohli se jmény praprababiček a prapradědečků a prapraprababiček a praprapradědečků… no a možná nakonec skončíte opravdu u nějakého genealoga, který vám pomůže váš rodinný strom vykreslit do sebemenší větvičky třeba i stovky let do minulosti. A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video