Santa Claus je Mikuláš. Američané mu zkomolili jméno, překvapuje odborník na lidové zvyky

10. prosinec 2023

Kde se vzali čerti? Kdo je Lucifer a co má společného čert a anděl? I na to jsme se ptali etnologa Petra Janečky. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V mikulášském Klubu Rádia Junior si moderátorka Jana Rychterová povídala s etnologem Petrem Janečkem, který se zabývá tradicemi a lidovými zvyky. Společně probrali původ této předvánoční tradice, i to, co má Mikuláš společného se Santa Clausem.

Petr Janeček

Americký Mikuláš

Svatý Mikuláš pochází z města Myra, dnešního tureckého města Demre. Byl to původně biskup, který obdarovával děti, chudé a nemocné. Tato tradice se po nějaké době dostala i do Evropy. Tam se dochovala dodnes, kdy Mikuláše můžeme nejčastěji potkat za doprovodu čerta a anděla.

Santa Claus je vlastně náš Mikuláš

Z naší mikulášské tradice se dokonce zrodil americký Santa Claus. „Ten známý Santa Claus je původně Mikuláš, to se málo ví, protože svatý Mikuláš je oblíbený i v Holandsku, a New York, známé město v Americe, bylo původně holandské,“ vysvětluje Petr. Jméno Mikuláš, holandsky Sinterklaas nebo Sint-Nicolaas si poté Američané zkomolili a vznikl tak jejich známý Santa Claus.

Krampusáci

Mikuláš se již od pradávna zjevuje za přítomnosti čertů. Lidé totiž vždy věřili ve strašidelné bytosti, které žijí pod zemí. Existují ale i čerti, kteří občas chodí bez Mikuláše. Taková hrůzostrašná stvoření se jmenují krampusáci.

Čerti Krampusáci jsou děsiví, ale neublíží

„Jsou původem z Rakouska a z jižního Německa, žijí v Alpách, ve vysokých horách jsou to horští čerti,“ říká odborník. Mají děsivý obličej, strašidelné oči, huňatý kožich, rohy a podobají se dobytku, který se právě na horách chová. „Ve Vídni nebo ve městech nejsou, je to věc, která je spíše spjatá s těmi horami, a v těch horách jsou možná lidé takoví otrlejší, drsnější, je tam to horší podnebí, tak možná potřebovali trochu drsnější čerty,“ směje se Petr.

Pokud se chcete dozvědět, kde se u Mikuláše a čerta vzal ještě anděl, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související

  • Kdo byl svatý Mikuláš?

    Chodil čert a anděl s Mikulášem vždy? A kdo byl Mikuláš, než se z něj stala kouzelná postava, která jednou ročně nosí dárečky hodným dětem?