Silvestr na lyžích? V Pardubickém kraji jen na Bukové hoře a na Dolní Moravě

30. prosinec 2023 08:05

Poslední letošní víkend se bude lyžovat v obou horských zimních střediscích v Pardubickém kraji. Kolem šesti kilometrů sjezdových tratí nabízí areál v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem, téměř 3,5 kilometru středisko na Bukové hoře na Orlickoústecku.

Sjezdovky v níže položených oblastech jsou až na výjimky mimo provoz. V Dolní Moravě jsou otevřené sjezdovky Slamník, Vyhlídková 1, Vyhlídková 2, Vyhlídková 3, Sněžník B a Kamila. Lyžaři mohou využívat sedačkové lanovky Sněžník a U Slona a vleky Slamník a Kamila. Večer je k dispozici i sáňkařská dráha.

„Ve stejném rozsahu se bude lyžovat i po Novém roce, pojede se ve standardním režimu plné zimní sezony. Jakmile nastanou mrazivé teploty, začne se zasněžovat a budou se prodlužovat sjezdovky,“ řekla ČTK Šárka Braunerová z Horského resortu Dolní Morava.

Desítky km pro běžkaře

Běžkaři také mohou využít 48 kilometrů upravených tras ve vrcholových partiích. Na Bukové hoře se v současnosti lyžuje na čenkovické i červenovodské straně, v provozu je téměř 3,5 kilometru sjezdových tratí. Otevřená je Mlýnická a Svitavská sjezdovka. Na svazích leží 30 až 80 centimetrů technického sněhu. „Zájem lidí je, sněhový podklad je dobrý. Rádi bychom spustili i další tratě, ale současné počasí zatím zasněžování nedovoluje, takže nynější provoz bude zřejmě beze změny i příští týden,“ mluvčí Skiresortu Buková hora Vítězslav Stránský.

V níže položených oblastech se lyžuje pouze v Českých Petrovicích na Orlickoústecku a u Poličky na Svitavsku. Areály v Hlinsku na Chrudimsku nebo Peklák u České Třebové či nedaleký Přívrat zatím čekají na příznivější počasí.

Spustit audio

Související