Smrdí vám přepálený tuk? Provoňte kuchyň přepuštěným máslem
Přepuštěné máslo znali už staří Indové, kteří před tisíci lety přepouštěli máslo vyrobené z buvolího mléka. Také naše prababičky na vesnicích by výrobu přepuštěného másla určitě hravě zvládly. A dnes se k tomu vracíme.
Především kvůli zdraví. Přepuštěné máslo je zbavené mléčné bílkoviny a tu hodně lidí nesnáší. Navíc si uchovává spoustu vitamínů a minerálů. A hlavně se nepřepaluje.
Někteří lidé v Česku se vrací k tradicím. Pečou si sami chléb, vyrábějí marmelády a kompoty. Někteří dokonce přepouštějí máslo. Je to možná i proto, že pak přesně víme, co jíme. Stejně jako to bylo dřív. Starých osvědčených receptur se v posledních letech chytají i šikovní podnikatelé. Jako například Andrea Dostálová z Vysokého Mýta, která podpořila nápad své kamarádky, která si přepuštěné máslo vyráběla doma. Byl o něj takový zájem, že se ženy rozhodly založit firmu a staly se podnikatelským objevem roku.
Přepuštěné máslo
Jak se z normálního másla stane přepuštěné? Stačí ho na mírném ohni rozehřát a zahřívat tak dlouho, dokud se neoddělí tuk od mléčné bílkoviny a vody. Někdo přepouští hodinu, jiný i osm hodin na co nejmírnějším ohni. Postupně sbíráme z másla pěnu a sledujeme, kdy dojde k oddělení. Potom máslo přecedíme přes čisté plátno nebo síto a přelijeme do suché nádoby. Ti pečlivější opakují tento postup třikrát. Teprve potom získáte čisté přepuštěné máslo, kterému se také říká po indickém vzoru ghí.
V čem je přepuštěné máslo lepšíSnese velmi vysoké teploty, bod přepalování se odhaduje od 200 do 250 stupňů, proto je vhodný na smažení a pečení, vynikající jsou tímto způsobem usmažené řízky nebo bramborové lupínky, kdo má rád vánoční cukroví, které voní po másle, to přepuštěné nemá konkurenci
Je to výborný nosič, hodí se tedy i na vnější použití v kombinaci s různými bylinami jako je levandule, konopí a další.
Dá se uchovat mnohem delší dobu na rozdíl od klasického másla, v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě vydrží měsíce
Má plnější a lahodnější chuť, někdo ji přirovnává k jemnému oříšku
Díky vysokému obsahu tuku stačí použít menší množství ve srovnání s klasickým máslem
Jsou prokázané jeho pozitivní zdravotní účinky, uvítají ho lidé, kteří jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu, která se díky přepouštění z másla oddělí a vyjme
Přepuštěné máslo pro zdraví
O pozitivních účincích přepuštěného ghí másla se dočteme v lékařských spisech, které pocházejí už ze čtvrtého století našeho letopočtu. Čím déle a šetrněji se máslo přepouští, tím je bělejší a podle ájurvédy má lepší léčebné účinky. Posiluje obranyschopnost organismu, podle Andrey Dostálové dokonce snižuje hladinu cholesterolu, reguluje vysoký krevní tlak a zároveň napomáhá detoxikaci, protože na sebe váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je ven. Obsahuje vitamíny A, E, niacin, minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.