Snažili jsme se, aby si návštěvníci mohli i pohrát. V Chrudimi vystavují světélkující loutky

17. duben 2022

Víte, že loutky mají své muzeum? Najdete ho v Chrudimi, kde mají loutky doslova z celého světa. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátor Zdeněk Novák se v Klubu Rádia Junior dozvěděl spoustu zajímavostí a loutkách. Do studia si totiž pozval Břetislava Olivu z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. 

Hravé muzeum

„Loutky jako téma vyloženě svádí k tomu, aby si s nimi návštěvníci hráli. Sbírkové předměty z vitrín bohužel nevyndáme, ale snažili jsme se, aby si lidé mohli pohrát se všemi typy loutek, které tam máme,“ vysvětluje Břetislav.

Břetislav Oliva z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi

V muzeu tedy najdete hned několik speciálních heren. V jedné si můžete vyzkoušet běžné loutky, marionety, maňásky, a tak podobně.

Na půdě muzea můžete navštívit i netradiční Luminohernu. Ta ukazuje principy takzvaného luminoscenčního loutkového divadla, které využívá tmy. Díky ultrafialovému světlu a speciálním barvám e loutky doslova rozzáří a začnou světélkovat.

Cesta za světlem

K tomuto tématu mají Chrudimi i krátkodobou výstavu Cesta za světlem. Ta ukazuje práci Ivana Krause (bratra slavného moderátora a herce Jana Krause) a jeho ženy Naděždy Munzarové. Výstava má podtitul Luminiscenční loutky divadla Blackwits a potrvá do 8. ledna 2023.

V Chrudimi vystavují luminiscenční loutky divadla Blackwits

Další zajímavosti o loutkách a jejich muzeu se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související