Sov pálených je v naší krajině odhadem už jen 150 párů. Dá se to ještě napravit?

17. říjen 2020

Sovu nestačí jen odchovat, vykrmit a vypustit. Zemřela by. Jak se tedy Petr Kolomazník v záchranné stanici stará o tyto nádherné ptáky?

Petr Kolomazník je šéf sokolnického spolku Penthea, který se stará nejen o sovy pálené. S ptáky jezdí třeba po školách ukazovat, jak úžasná zvířata to jsou. Věnují se ale i chovu a záchraně krásných opeřenců.

Sovy pálené mizí

Ještě před pár lety se odhadovalo, že je u nás ve volné přírodě asi pět set párů sov pálených. To už ale neplatí. I kvůli intenzivnímu zemědělství je podle Petra v naší krajině maximálně sto padesát párů. Patří tedy mezi takzvaně zvláště chráněné živočichy.

Kdybych sovu jen tak vypustil, zabil bych ji

„To vypouštění vypadá jednoduše,“ popisuje nejdůležitější fázi záchranného programu Petr, „odchovám sovičku a pak ji vypustím do přírody. Tím bych ji ale jen zabil, nic jiného,“ vysvětluje. Nejdřív ji totiž musí naučit lovit, aby si sehnala potravu. Jinak by v přírodě neměla šanci.

Petr tak tím varoval všechny, kteří třeba v dobré víře vypiplají opuštěné mládě poštolky, nebo jiného ptáka. Nestačí ho vykrmit a pak vypustit.

Jak se Petr Kolomazník a jeho spolupracovníci snaží počty sov zvýšit? I na to se ho ptala Veronika Hájková. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio