Špatně provedené zateplení – pohroma pro dům za statisíce

18. únor 2020

Pardubický architekt Aleš Klose není příznivcem přehnaného zateplování rodinných domů. A právě to je současný trend.

Domy se zvenku obalí neprodyšnou vrstvou. Dům ale musí logicky dýchat, proto se větrání zajistí uměle tzv. rekuperací. To všechno stojí stovky tisíc korun. Pokud je dům včetně oken dokonale utěsněný a rekuperace chybí nebo je špatně provedená, máme zaděláno na plíseň. Dům začne zevnitř plesnivět, rohy zelenají.

„Dům prostě musí přirozeně větrat a dýchat. A není důvod vytvářet to uměle. Hodně jsme rekonstruovali domy ze třicátých let minulého století a ani tam jsme se k masivnímu zateplování nepřiklonili,“ říká architekt Aleš Klose.

Přetopené domy ničí lidem imunitu

Podle architekta Aleše Kloseho by měli lidé respektovat roční období. Například v Holandsku mají tloušťky stěn domů jen dvacet dva centimetrů a ty domy jsou vzdušné.

„Proč vytápět domy v zimě na dvacet pět stupňů? Stačí osmnáct. Když je zima, tak si prostě vezmu svetr. Zkuste to, uvidíte, že svému zdraví jedině prospějete,“ míní architekt.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.