Speciální workshopy projektu Commander ukazují, jak poznat manipulátora a udělat si vlastní názor

21. březen 2022

Na sociálních sítích i online hrách se pohybují lidé, kteří chtějí v druhých vyvolat nenávist. Jak to poznat a jak se tomu bránit? Pomůžou speciální workshopy projektu Commander.

Může to začít úplně nevinně – neznámí lidé online posílají vtipné obrázky, videa nebo různé články, kterými se postupně snaží vzbudit nenávist proti určité skupině lidí. Manipulací tak mohou děti „zradikalizovat“ a nakonec pobízet k násilí.

Dokážete se takové manipulaci bránit? Víte, jak neuvíznout v „králičí noře”? Umíš si tvořit vlastní názory a stát si za nimi? Nebojíte se říkat NE? Víte, co se na sociálních sítích může psát a kdo se může dostat k vašim soukromým zprávám?

Jestli cítíte v některých z těchto věcí nejistotu, tak se můžete zapojit do workshopů projektu Commander, které poběží od září v Centru DOX v Praze nebo třeba i u vás na škole. Můžete si vybrat ze čtyř workshopů, které vásvybaví znalostmi i dovednostmi a dodají vám sebejistotu při setkání s nebezpečnými lidmi online.

 Králičí nory

V tomto workshopu se naučíte bojovat za své názory. Ale slovně. Vyzkoušíte si obhajovat své názory v debatě a střetnout se s názory úplně odlišnými od těch tvých. Zároveň se naučíte lépe naslouchat i zpochybňovat vlastní názory. Dozvíte se také, co to jsou algoritmy, jak se vássnaží uvěznit v „králičí noře“ a co s tím můžete udělat.

Proces radikalizace

Skrze skutečné příběhy a hry si na vlastní kůži vyzkoušíte, jaké je to být manipulován nějakou nebezpečnou skupinou online. První úkol – vylepit plakát – asi zvládnete, ale co uděláte, když po vás budou chtít sestrojit bombu? Jak se z takové situace dostanete ven?

Ne!

Umíte říct NE? Nebo TO STAČILO!? Skrze jednoduchá pohybová cvičení se naučíte stavět si vlastní hranice, říkat ne, a bránit se tak manipulaci. Taky se dozvíte, jak se bezpečně zastávat druhých.

Kdy zmáčknout tlačítko NAHLÁSIT?

Víte, co se na Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítích může psát a co už je bráno jako trestný čin? Jak moc jsou vašesoukromé zprávy opravdu soukromé? V tomto workshopu se nejen dozvíte o tom, co by vás mohlo dostat do průšvihu, ale i jak můžete reagovat na nebezpečný obsah na internetu a pomáhat tak dělat internet bezpečnější pro všechny. 

Více informací se postupně můžete dozvědět na webu farminthecave.com/commander/, kde můžete sledovat vývoj projektu Commander. Tak sledujte web nebo o projektu řekněte svým učitelům a rodičům. Zvídaví rodiče mohou navštívit i web Bezpečně v síti.cz, kde najdou články o nástrahách, na které mohou děti v online světě narazit.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související