Tahle sympatická herečka propůjčuje hlas zlobivému Mufovi ve Studiu Kamarád

19. červenec 2024

Lucie Valentová hraje na několik nástrojů a má i podcast. Jak se jí "hraje" Muf – oblíbená postavička z pořadu České televize? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Eva Sinkovičová si v Klubu Rádia Junior povídala s Lucií Valenovou, herečkou z Divadla A. Dvořáka v Příbrami.

Od řezbářství k herectví

Lucie vyrůstala v rodině výtvarníků, scénografů a loutkářů a u umělecké profese zůstala i ona sama. Vystudovala řezbařinu, pracovala s loutkami a dnes se věnuje herectví.

Její hlas vám může být známý ze Studia Kamarád. Už 5 let ho totiž propůjčuje loutce Mufa. „Snažila jsem se naposlouchat si staré díly a podívat se, jak reaguje, co často opakuje,” přibližuje. Svou roli totiž převzala po jiné herečce. „Nešlo o to vytvořit věrnou hlasovou kopii, ale spíš chytit ten charakter,” doplňuje.

Jak to chodí ve Studiu Kamarád 

Studio Kamarád je pořad České televize plný loutek, kterým herci propůjčují své hlasy. Plyšáky Jů a Hele mluví Jiří Lábus a Ota Jirák.

Postavičky Muf, Jů a Hele na 64. mezinárodní festivalu filmů pro děti a mládež, Zlín Film Festival 2024

Na rozdíl od dabingu (kde herci ve studiu dabují už natočený film) vzniká vše ve stejnou dobu a na stejném místě. „Jsou tam loutky, za nimi jsou loutkohereci, takzvaní čerňáci. Ti jsou celí v černém, aby splynuli a nebyli vidět,” vysvětluje herečka. Loutkoherci mají na starosti pohyb loutek. Vše natáčí kamery. Za těmi jsou stolky s mikrofony, kde sedí herci, kteří loutky oživují svým hlasem.

Chcete se více dozvědět o herecké profesi a zjistit, jaké plusy vám přinese dramaťák? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Eva Sinkovičová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio