Tipy pro začínající mágy od nejmladšího profesionálního kouzelníka u nás

23. červenec 2023

Co všechno je v kouzelnické sadě pro začátečníky? Kde přijít k novým trikům? A co je to v kouzelnickém slovníčku gimmick? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior se kouzlilo. Moderátorka Jitka Slezáková si totiž povídala s Davidem Kopeckým, nejmladším profesionálním kouzelníkem České republiky, kterému je teprve 22 let. Vystupuje na svatbách, firemních večírcích, ale hlavně na dětských akcích a oslavách.

David Kopecký nejmladší profesionální kouzelník České republiky

První kouzla

David začal kouzlit v osmi letech, kdy dostal jako dárek malou kouzelnickou sadu pro začátečníky. „Dají se určitě koupit i teď, možná jsou lehce modernější, lepší, než byly před těmi X lety, kdy jsem to dostal já. Od té doby jsem se tomu začal věnovat a úplně jsem tomu propadl,” vzpomíná kouzelník.

Jak to tak bývá, svá první kouzla cvičil sám v pokojíčku a následně dělal vystoupení pro členy rodiny.

Tipy pro začátečníky

V takové kouzelnické sadě se běžně nachází tři kelímky s kuličkou nebo karty pro jednoduché karetní triky. „Byly tam plastové čínské kroužky, asi nejstarší kouzlo, které vůbec existuje a v dnešní době se taky předvádí, ale nejsou to plastové ale kovové kroužky,” vysvětluje.

Spousty kouzel jsou přitom dostupné i běžně na internetu, nejlepší inspiraci však můžete čerpat z kouzelnických akcí nebo se můžete přidat do kouzelnického klubu ve vašem městě.

Nákup kouzel

Kouzelníci mohou všelijaké triky a fígly nakoupit na internetu. „Většinou si kupujeme především ten nápad, to má tu největší hodnotu triku,” říká David Kopecký. Předmět, ve kterém tkví celý princip kouzla, se nazývá gimmick. Je to takzvaný zdroj nápadu a většinou se dá přenést i na úplně jiné kouzlo s podobným postupem.

„Mnohdy se mi stává, že si koupím nové kouzlo, chci vědět, jak funguje. To znamená – koupím si ho, natrénuju ho, a pak si řeknu, že tohle ty diváky nebude bavit. Pak přemýšlím o tom, jak bych ten daný gimmick, to kouzlíčko, dokázal udělat v něčem jinačí, aby to ty diváky bavilo,” objasňuje.

Například když necháte zmizet v ruce minci, použijete podobný mechanismus, který je potřeba ke zmizení letadla.

Pokud vás kouzelnická profese zaujala a chtěli byste se o ní dozvědět více, poslechněte si Klub Rádia Junior s naším nejmladším profesionálním kouzelníkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související